Na een reis van meer dan negen jaar is de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons in juli 2015 aangekomen bij de dwergplaneet Pluto en zijn manen. Voor het eerst in de geschiedenis verkende een ruimtetuig Pluto en zijn manen van nabij. Zo moest dit onbemande ruimtetuig op 14 juli 2015 met een snelheid van 13,7 kilometer per seconde langs het oppervlak van de dwergplaneet Pluto vliegen waarna New Horizons doorvloog naar de maan Charon. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de meest indrukwekkende foto's die New Horizons van deze verre werelden terug naar de Aarde stuurt.
Planeetonderzoekers zijn opnieuw een raadsel rijker. Zo zijn er op één van de laatste ontvangen foto's van het oppervlak van de dwergplaneet Pluto talloze opmerkelijke pitjes en troggen te zien. Deze pitten zijn ongeveer honderd meter in doorsnede en enkele tientallen meters diep. Hoe deze pitten zijn ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk.
Op basis van waarnemingen met de Hubble Space Telescope hebben wetenschappers een nieuwe 'wereldkaart' kunnen maken van de reuzenplaneet Jupiter. Dankzij deze nieuwe kaart heeft men kunnen vaststellen dat de Grote Rode Vlek nog steeds krimpt en heeft men een golfstructuur waargenomen in de atmosfeer van de gasreus die al decennia lang niet meer is waargenomen.
Op donderdag 8 oktober 2015 maakten wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, waaronder New Horizon's projectleider Alan Stern, bekend dat ze blauwe lucht en waterijs hebben ontdekt op de dwergplaneet Pluto. Ondanks het feit dat de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons de dwergplaneet Pluto al lang is voorbij gevlogen, blijft de wetenschappelijke data afkomstig van deze verre ijswereld ons nog steeds verbazen.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat het voor het eerst harde bewijzen heeft dat er af en toe, plaatselijk vloeibaar water stroomt op de planeet Mars. Het zogeheten 'pekelwater' is volledig verzadigd met verschillende zouten en werd ontdekt aan de hand van vlekken die werden aangetroffen langs kliffen en kratermuren. Deze vlekken zijn het bewijs dat het water langs deze hellingen naar beneden stroomt.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een voorlopig nieuw doel gekozen voor zijn ruimtesonde New Horizons die in juli 2015 voor het eerst langs de dwergplaneet Pluto vloog. Het voorlopige nieuwe doel van New Horizons is het Kuipergordelobject 2014 MU69 dat zich op een afstand van 1,6 miljard kilometer van Pluto bevindt. Volgend jaar valt de beslissing of New Horizons deze ijzige wereld een bezoekje mag brengen.
Een kleine satelliet met de omvang van een schoendoos zal in de nabije toekomst naar de Maan gestuurd worden om het aanwezige bevroren water in het oppervlak van onze trouwe buur in kaart te brengen. Deze bijzondere satelliet wordt ontwikkeld en gebouwd door onderzoekers en studenten van de Arizona State University en zal door NASA's Space Launch System naar de Maan worden gebracht.
De succesvolle ruimtesonde Cassini heeft voor de laatste maal prachtige close-up opnamen gemaakt van de Saturnusmaan Dione. Twee van deze opnamen tonen veel meer details op het oppervlak van deze ijsmaan dan eerdere opnamen. Cassini is momenteel bezig met zijn laatste scheervluchten langs enkele Saturnusmanen waardoor dit de laatste beelden zijn van Dione.
Goed nieuws voor de ruimtesonde New Horizons, na een systeemanomalie op 4 juli kan het haar wetenschappelijke missie terug aanvatten vanaf 7 juli en blijft het zo op koers voor de flyby op 14 juli.
De ruimtesonde New Horizons ondervond op 4 juli een anomalie in de boordcomputer waardoor het contact met de Aarde verbroken werd. Communicatie werd intussen hersteld en de sonde verkeert nog in goede conditie.
Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida het Amerikaanse onbemande ruimtetuig Gemini 2. Dit was de tweede missie uit NASA's Gemini ruimteprogramma dat de opvolger was het Mercury programma dat Amerika's eerste bemande ruimteprogramma was. Na 18 minuten en 16 seconden was deze testvlucht afgelopen. Doel van de onbemande Gemini 2 testvlucht was het testen van het hitteschild van de nieuwe Gemini ruimtecapsule die plaats bood aan twee astronauten. Na de Gemini 2 testvlucht werd deze ruimtecapsule opnieuw opgelapt en in november 1966 een tweede keer gelanceerd in het kader van het militaire ruimteprogramma Manned Orbiting Laboratory (MOL). Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.