Foto: SpaceX/NASA

SpaceX heeft beslist haar Falcon 9 raket tijdelijk aan de grond te houden nadat de raket een probleem ondervond bij de lancering van Crew-9 astronauten voor NASA. Crew-9 steeg op zaterdag 28 september 2024 op vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida en stuurde NASA-astronaut Nick Hague en de Russische kosmonaut Aleksandr Gorbunov aan boord van de Crew Dragon-capsule Freedom” Alles leek goed te gaan. De eerste trap van de Falcon 9 slaagde erin om kort na de lancering te landen en de bovenste trap van de raket bracht Freedom in zijn juiste baan om de aarde waarna de ruimtecapsule zoals gepland zondagmiddag 29 september aankwam bij het internationaal ruimtestation (ISS).

Maar de bovenste trap ondervond een probleem na het voltooien van die klus, kondigde SpaceX zondagochtend vroeg aan. “Na de succesvolle lancering van Crew-9 vandaag, werd de tweede trap van Falcon 9 zoals gepland in de oceaan afgeworpen, maar ondervond een niet-nominale de-orbitbranding. Hierdoor landde de tweede trap veilig in de oceaan, maar buiten het doelgebied. We zullen de lancering hervatten nadat we de oorzaak beter begrijpen,” schreef SpaceX in een bericht op X.

Een Falcon 9 zou op zondagavond 29 september 2024 20 breedbandsatellieten lanceren voor het bedrijf Eutelsat OneWeb vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië, maar die lancering werd uitgesteld. Het Crew-9 incident was het tweede Falcon 9 probleem met de bovenste trap in minder dan drie maanden. Op 11 juli 2024 lekte er vloeibare zuurstof in de bovenste trap van de raket tijdens de lancering van 20 Starlink internetsatellieten van SpaceX. Als gevolg daarvan werden de satellieten in een te lage baan om de aarde gebracht en gingen ze verloren.

SpaceX herleidde die anomalie tot een gebarsten leiding voor een druksensor in het vloeibare-zuurstofsysteem van de bovenste trap. De Falcon 9 keerde al na twee weken terug met een missie op 27 juli. De raket werd weer aan de grond gehouden nadat een eerste trap niet succesvol landde tijdens een missie op 28 augustus, die verder goed verliep. Deze onderbreking was nog korter: De Falcon 9 vloog slechts drie dagen later twee succesvolle missies, waarbij ook de landingen bleven steken.

Crew-9 stuurt Hague en Gorbunov naar het ISS voor een verblijf van ongeveer vijf maanden. Het duo keert in februari 2025 terug naar de aarde, samen met NASA-astronauten Butch Wilmore en Suni Williams, die in juni aan boord van Boeing's Starliner-capsule in het ruimtelab aankwamen. De Starliner kwam eerder deze maand zonder hen thuis; de capsule had problemen met de stuwraketten in een baan om de aarde en NASA vond een terugkeer van het ruimteschip met bemanning naar de aarde uiteindelijk te riskant. Dus paste de organisatie het manifest van Crew-9 aan, waarbij twee astronauten van de lancering werden gehaald om plaats te maken voor Wilmore en Williams op Freedom voor het neerwaartse traject.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Atlas IIAS raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis het Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) in de ruimte voor onderzoek naar de Zon. Meteen na de lancering werd SOHO in een baan met een halve lange as van ongeveer 660 000 km rond het Lagrangepunt L1 geplaatst. Vanuit deze positie brengt SOHO ondermeer zonnevlammen in beeld en werden er ook al meer dan duizend kometen met deze satelliet. Dankzij het grote wetenschappelijke succes werd deze missie dan ook al meermaals verlengd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken