Foto: Trevor Mahlmann

Op 20 april 2023 lanceerde SpaceX vanop zijn Starbase testsite in Texas voor de eerste maal een volledig geassembleerde Starship raket. Ondanks het feit dat de lancering de eerste minuten goed verliep, spatte de raket ongeveer vier minuten na lift-off in volle vlucht uit elkaar doordat het Starship ruimtevaartuig zich niet kon losmaken van de Super Heavy rakettrap. In dit artikel wordt een analyse gemaakt over hoe deze eerste belangrijke testvlucht verliep aan de hand van beeldmateriaal en berichten die op Twitter verschenen. 

Problemen met de raketmotoren

Aan de hand van diverse videobeelden en foto's is snel na de lancering duidelijk geworden dat niet alle 33 Raptor raketmotoren van de Super Heavy rakettrap perfect functioneerden. Zo zouden vijf Raptor raketmotoren niet correct gefunctioneerd hebben. Ook is te zien dat er ongeveer dertig seconden na lift-off een ernstig probleem ontstaat onderaan de Super Heavy rakettrap. Volgens diverse Twitter-berichten zou het gaan om een explosie van een Hydraulic Power Unit (HPU). Dit zou kunnen verklaren waarom de raket is beginnen tollen.

Schade aan lanceercomplex

Als gevolg van de immense kracht dat de Super Heavy raket produceerde bij de lancering werd het lanceercomplex op Starbase zwaar beschadigd. Dit is goed te zien op een foto van het lanceerplatform dat werd gedeeld via het Twitterkanaal van @LabPadre. Zo is er onder het lanceercomplex een heuse krater ontstaan. Ook werd er schade vastgesteld aan de vlakbij gelegen opslagplaats voor brandstof en kwamen er op het hele terrein rondom de lanceerbasis brokstukken terecht die met hoge snelheid rondvlogen.

Ontbrekende hittetegels

Op een on-board camera is te zien dat er tijdens de eerste minuten van de lancering al tal van hittebestendige tegels ontbreken op het hitteschild van het Starship ruimtevaart. Dit is goed te zien op een foto die via Twitter werd gedeeld via het kanaal van @SpoxSpace. Na de lancering bleek ook dat er diverse hittebesteldige tegels waren neergekomen in zee en aanspoelden op het strand nabij Boca Chica. De vele duizenden hittebestendige tegels die zich op Starship bevinden moeten er voor zorgen dat het ruimtevaartuig veilig kan terugkeren in de atmosfeer van de aarde na zijn verblijf in de ruimte.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken