Deze pagina afdrukken
dinsdag, 17 maart 2020 09:22

Eerste lancering Chinese Long March-7A raket mislukt

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Lancering van een Long March 7 raket. Lancering van een Long March 7 raket. Foto: Reuters/China Daily

Een Chinese Long March 7 raket is er op maandag 16 maart 2020 niet in geslaagd om een satelliet uit te zetten in een baan om de aarde. De nieuwe versie van de Long March 7 raket vertrok om 16u34 Belgische tijd vanop het Wenchang Space Launch Center en moet in de toekomst het Chinese werkpaard worden voor het lanceren van communicatiesatellieten. Aan boord van deze eerste Long March 7A raket raket bevond zich de Chinese Xinjishu Yanzheng-6 satelliet.

De Chinese Long March 7A raket moet in de toekomst oudere Chinese raketten vervangen die werden ontwikkeld in de jaren '60. In 2016 en 2017 werden de eerste twee Long March 7 raketten al gelanceerd die toen succesvol verschillende satellieten in een lage baan om de aarde hebben uitgezet. De ontwikkeling van de Long March 7 begon in mei 2010 en was in handen van de China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT). In totaal heeft de Long March 7 een lengte van 53 meter, een maximale diameter van 3,35 meter en bij zijn lancering heeft deze raket een gewicht van 597 ton. De Long March 7 raket kan vrachten tot 13 ton tot in een lage baan om de aarde brengen en 5,5 ton tot in een zon-synchrone baan. In zijn standaardversie bestaat deze raket over twee met aan de onderste rakettrap vier boosterraketten. De vernieuwde versie van de Long March 7, de Long March 7A, beschikt over een extra derde rakettrap die uitgerust werd met twee cryogene YF-75 raketmotoren. Deze rakettrap maakt als brandstof gebruik van vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof. Door deze extra rakettrap moet de Long March 7A raket zware communicatiesatellieten tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. 

Tijdens de eerste lancering van de Long March 7A, op 16 maart 2020, had deze raket normaal de Xinjishu Yanzheng-6 satelliet in de ruimte moeten brengen. Over deze satelliet en zijn doel werden geen gegevens vrijgegeven. Twee uur na de lancering maakte China echter bekend dat de raket hier niet was in geslaagd en de missie mislukt was. Over de mogelijke oorzaak van deze mislukte lancering werd nog niets bekend gemaakt. Of deze mislukte lancering gevolgen zal hebben voor andere geplande Chinese lanceringen en ruimtemissies is nog niet geweten. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Gerelateerde items (op tag)