Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

China maakt zich klaar voor een nieuwe bemande ruimtemissie. Indien alles verder verloopt zoals gepland, moet het Shenzhou 10 ruimtetuig in juni 2013 in de ruimte gebracht worden door een CZ-2F raket. Zoals eerder ook al geval was, zal ook de Shenzhou 10 met aan boord drie ruimtevaarders gelanceerd worden vanop het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China. 

Chinese media lieten al weten dat de CZ-2F draagraket, dat het Shenzhou 10 ruimtetuig in de ruimte moet brengen, geassembleerd werd op het Jiuquan Satellite Launch Center. Nadat de verschillende onderdelen van deze raket op 29 april 2013 met de trein vertrokken uit Peking arriveerden deze vier dagen later op de lanceerbasis. Hierna ondergingen alle onderdelen uitgebreide inspecties en tests waarna men op 9 mei 2013 startte met de assemblage van de 58 meter lange CZ-2F raket. De CZ-2F raket bestaat uit twee trappen en is voorzien van vier boosterraketten. Bij de lancering heeft deze raket een gewicht van 465 ton. Het Shenzhou 10 ruimtetuig arriveerde eind maart al op het Jiuquan Satellite Launch Center en werd verschillende weken lang uitvoerig getest. Dit ruimtetuig is een duplicaat van de Shenzhou 8 en Shenzhou 9 ruimtetuigen en werd grotendeels gelijktijdig met zijn voorgangers gebouwd. Uiteindelijk werd het Shenzhou 10 ruimtetuig in mei voorzien van brandstof en werd het bovenop de CZ-2F draagraket bevestigd. 

De onderdelen van de CZ-2F raket voor de Shenzhou 10 missie worden afgewerkt - Foto: www.news.cn

Zoals steeds het geval is bij Chinese bemande ruimtevluchten werden er tot op heden nog geen namen bekendgemaakt wie deze missie zal uitvoeren. Wat China wel al heeft laten weten, is dat er opnieuw een vrouw deel zal uitmaken van de bemanning. China bracht in 2012 het Shenzhou 9 ruimtetuig in de ruimte met aan boord drie ruimtevaarders waaronder de eerste Chinese vrouwelijke ruimtevaarder (Liu Yang). Volgens specialisten en waarnemers is de kans groot dat tijdens de Shenzhou 10 ruimtemissie de gewezen gevechtspiloot Wang Yaping deel zal uitmaken van de crew aangezien zij in 2012 back-up was voor Liu Yang. Over de identiteit van de twee mannelijke Chinese ruimtevaarders die deel gaan uitmaken van de Shenzhou 10 is tot op heden officieel nog niets bekend. Sommigen vermoeden dat de gezagvoerder van deze missie een ervaren ruimtevaarder zal zijn die de afgelopen jaren al eens deel uitmaakte van een bemande Chinese ruimtemissie. De derde Chinees aan boord van Shenzhou 10 zal dan wellicht een zogeheten 'rookie' of onervaren ruimtevaarder zijn. De Shenzhou 10 ruimtemissie wordt de vijfde Chinese bemande ruimtevlucht sinds de Aziatische grootmacht in oktober 2003 Yang Liwei in de ruimte bracht.

Wang Yaping - Foto: China.org.cn

Ook over het doel van de Shenzhou 10 ruimtevlucht bestaan er tot op heden nog steeds heel veel vragen en onzekerheden. Wat wel zeker is, is dat het Shenzhou 10 ruimtetuig, net als de Shenzhou 9, een bezoek zal brengen aan het Chinese Tiangong-1 ruimtelabo. Het Tiangong-1 ruimtelabo werd in september 2011 in de ruimte gebracht en is het eerste Chinese laboratorium in een baan om de Aarde waar Chinese ruimtevaarders, ook wel 'taikonauten' genoemd, kunnen in werken en leven. China heeft al vaak laten verstaan dat het meer ervaring wil opdoen op vlak van langdurige ruimtemissies aangezien het land tegen 2020 een groot modulair ruimtestation in een baan om de Aarde wil hebben. De kans is dan ook heel groot dat de Shenzhou 10 ruimtemissie langer zal duren dan de voorgaande missies en dat men meer experimenten zal uitvoeren aan boord van Tiangong-1. Net als tijdens de Shenzhou 9 missie zal er ook steeds één Chinese ruimtevaarder aan boord van het Shenzhou ruimtetuig verblijven terwijl men gekoppeld is aan het Tiangong-1 ruimtelabo. Indien er een ernstig probleem zou opduiken tijdens de missie kan men zich op deze manier veel sneller loskoppelen van het ruimtelabo en in veiligheid brengen. De Shenzhou 10 ruimtemissie zal in elk geval de laatste bemande ruimtevlucht zijn naar het Tiangong-1 ruimtelabo. China wil dit laboratorium eind 2013 laten opbranden in de atmosfeer van de Aarde en wil in 2013 of 2014 een opvolger in de ruimte brengen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.