vrijdag, 14 november 2014 00:00

China maakt plannen bekend voor Marsrover

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De planeet Mars De planeet Mars Foto: NASA

Na zijn succesvolle Maanprogramma heeft China nu zijn zinnen gezet op de planeet Mars. Volgens berichten in de Chinese media werkt de Aziatische grootmacht aan het ontwerp van een Marsrover die in 2020 zou gelanceerd worden. Daarnaast wil China ook bodemstalen van de planeet Mars terug naar de Aarde brengen. 

Tijdens de lucht- en ruimtevaartbeurs Airshow China 2014 was op een stand van de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) een model op ware grote te zien van de eerste Chinese Marsrover. Dit model bleek veel gelijkenissen te hebben met de Chinese Maanrover Yutu die eind 2013 succesvol tot op het oppervlak van de Maan werd gebracht. De Chinese Marsrover is, in tegenstelling tot Yutu, wel veel groter, werd voorzien van grotere wielen en beschikt ook over grotere zonnepanelen. Zo was het prototype dat op de beurs te zien was maar liefst twee meter lang en zou deze een gewicht hebben van ongeveer 180 kilogram. Op basis van de omvang van de antenne die zich op het model van de Chinese Marsrover bevond, kan men afleiden dat deze robotwagen dezelfde omvang heeft van de Amerikaanse Mars Exploration Rovers Spirit en Opportunity. Met welke wetenschappelijke instrumenten deze Marsrover zal worden uitgerust is nog niet duidelijk. Daarnaast is het ook nog niet geweten of de rover zal gebruik zal maken van een thermo-elektrische radio-isotopengenerator (RTG) voor het opwekken van energie.

Met deze robotwagen wil China op de planeet Mars uiteindelijk op zoek gaan naar water en mogelijks leven. Naast een model van de Marsrover was op de beurs ook een model te zien van de capsule die de robotwagen veilig door de Marsatmosfeer moet brengen. Chinese ingenieurs werken momenteel aan een parachute waarmee de Marswagen een zachte landing op het Marsoppervlak moet maken. Chinese wetenschappers en ingenieurs lieten eerder dit jaar al weten dat ze in Tibet op zoek zijn naar een geschikte locatie voor het testen van een Marsrover aangezien de koude en harde omstandigheden in Tibet vergelijkbaar zijn met de omstandigheden op het Marsoppervlak. Officieel heeft China nog geen enkel plan voor een onbemande Marsmissie maar volgens de Chinese wetenschapper Ouyang Ziyuan, één van de hoofdonderzoekers uit het Chinese Maanprogramma, wil het land tegen 2020 een rover op Mars brengen en tegen 2030 bodemstalen van Mars terug naar de Aarde brengen. Deze zogeheten 'Mars sample return' missie zou veel gelijkenissen vertonen met een soortgelijke missie naar de Maan die China in 2017 wil uitvoeren. Ondanks de mooie plannen en prototypes moet China wel eerst nog de ontwikkeling afwerken van een gloednieuwe zware draagraket waarmee het land ondermeer een robotwagen naar Mars kan brengen. Daarnaast zal China ook iets moeten doen aan het probleem rond communicatie doordat China niet als de Verenigde Staten beschikt over een eigen 'deep space communications' netwerk wat essentieel is voor de verkenning van ons zonnestelsel. 

Chinese MarsroverEen prototype van de eerste Chinese Marsrover - Foto: Xinhua

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1973

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronauten Charles "Pete" Conrad, Paul J. Weitz en Joseph P. Kerwin keren terug naar de Aarde nadat ze 26 dagen verbleven aan boord van het Amerikaanse ruimtestation Skylab. Hierdoor vestigt de Skylab 2 bemanning een nieuw duurrecord in de ruimte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 44 (Praesepe)

Messier 44 (Praesepe)
Messier 44 is een prachtige open sterrenhoop die we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Kreeft (Cancer). Deze open sterrenhoop is ook bekend als de 'Bijenkorf' of 'Praesepe'. Doordat deze open…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken