Maan

China is van plan om in 2013 zijn eerste Maanrover te lanceren. Volgens één van de hoofdingenieurs van het project zal China's derde Maanmissie, genaamd Chang'e-3, bestaan uit een tuig dat een zachte landing moet maken op het Maanoppervlak waarna een kleine rover onze trouwe buur zal verkennen. China's eerste Maanrover zal een gewicht hebben van ongeveer 100 kilogram en zal uitgerust worden met verschillende instrumenten waarmee men vooral het oppervlak en zijn samenstelling zal besturen.

De rover werd zo ontworpen dat hij in staat moet zijn om te kunnen afdalen in kleine kraters en om over kleine rotsen te kunnen rijden. Het kleine wagentje zal door Chinese vluchtleiders vanop Aarde bestuurd worden en zal ook uitgerust zijn met een gesofisticeerd herkenning- en navigatiesysteem. Eén van de grootste uitdagingen in het ontwerp van de rover is het wagentje voorzien van voldoende energie zodat de vele systemen niet uitvallen door de extreme koude (-170° Celsius) wanneer het donker wordt op het Maanoppervlak. China zou hiervoor speciale zonnepanelen ontwikkeld hebben die de rover overdag voorzien van energie en wanneer het donker wordt de instrumenten beschermen tegen de lage temperaturen. China hoopt dat zijn eerste Maanrover drie minstens drie maanden operationeel zal zijn. Indien deze missie een succes wordt, plant China een vierde Maanmissie waarbij het land zal proberen om bodemstalen van het Maanoppervlak terug te brengen naar de Aarde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1964

Het gebeurde toen

Lancering van de Russische Voskhod 1 ruimtecapsule met aan boord voor het eerst drie kosmonauten. De drie kosmonauten, Vladimir Komarov, Konstantin Feoktistov en Boris Yegorov, voerden tijdens hun ruimtevlucht ondermeer biomedische experimenten uit en onderzochten hoe een crew in de ruimte het best kan samenwerken. Na zestien omwentelingen om de Aarde keerde de Voskhod 1 capsule vervroegd terug naar de Aarde als gevolg van politieke ophef in de Sovjet-Unie en klachten over een te kleine ruimtecapsule. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken