Artistieke impressie van de Marsrover Perseverance
Foto: NASA/JPL

In de zomer van 2020 worden opnieuw enkele belangrijke ruimtetuigen gelanceerd richting de 'rode planeet'. Eén van deze nieuwe Marsverkenners is de Amerikaanse Marsrover 'Perseverance' die deel uitmaakt van de Mars 2020 missie. Deze nieuwe Marsrover moet op donderdag 30 juli 2020 in ruimte gebracht worden met behulp van een Amerikaanse Atlas V raket. De lancering is voorzien voor 13u50 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Wat is de Mars 2020 missie?

Deze nieuwe Marsrover maakt deel uit van NASA's Mars 2020 missie en moet eind juli 2020 gelanceerd worden vanop Cape Canaveral met behulp van een Atlas V raket. Vervolgens moet deze Marsrover in februari 2021 landen op het oppervlak van de planeet Mars. De landing zal plaatsvinden in de Jezero krater die een diameter heeft van ongeveer 49 kilometer en waarvan wetenschappers sterk vermoeden dat dit gebied ooit een meer is geweest. De Mars 2020 robotwagen, die de naam 'Perseverance' kreeg, heeft een gewicht van iets meer dan één ton en werd uitgerust met een twintigtal wetenschappelijke instrumenten. Met deze instrumenten willen wetenschappers op zoek gaan sporen van leven door de Marsbodem grondig te bestuderen. Zo wil men met deze missie specifiek op zoek gaan fossiele sporen van micro-organismen die lang geleden op Mars zouden kunnen geleefd hebben. De Marsrover zelf is 3 meter lang, 2,7 meter breed en 2,2 meter hoog. Het ontwerp van de Mars 2020 rover lijkt veel op dat van de huidige Marswagen Curiosity. Indien de robotwagen in februari 2021 een zachte landing maakt op het Marsoppervlak hopen wetenschappers dat deze minstens 1 Marsjaar operationeel zal blijven. Dit komt overeen met 687 dagen op aarde. De missie van de Marsrover Perseverance en zijn lancering hebben een prijskaartje van 2,1 miljard dollar. Opvallend aan deze missie is dat deze Marsrover ook een kleine helikopter drone met zich zal meedragen. Deze JPL Mars Helicopter heeft een gewicht van bijna twee kilogram en moet gedurende een testperiode van 30 dagen verschillende keren opstijgen vanop het Marsoppervlak. De kleine drone werd ontwikkeld door het Amerikaanse Jet Propulsion Laboratory (JPL) en moet vooral nieuwe technologieën testen en demonstreren die men in de toekomst meer wil gaan gebruiken voor de verkenning van andere planeten en manen. Tijdens de testvluchten zal de JPL Mars Helicopter Scout, die de naam 'Ingenuity' kreeg, op een hoogte van maximaal 10 meter boven de Marsbodem vliegen en kan deze een maximale afstand afleggen van 600 meter. De drone helikopter kan autonoom vliegen en communiceert meteen met de Perseverance Marsrover zodra deze terug is geland. De JPL Mars Helicopter bestaat uit vier landingspoten, twee rotors, batterijen die zorgen voor energie, een zonnepaneel die de batterijen oplaadt en sensoren en camera's om het Marsoppervlak in beeld te brengen. 

Technische gegevens Mars 2020 Perseverance

Gewicht: 1 025 kg
Aantal instrumenten: 20
Levensduur: 1 Marsjaar
Doel: Verkenning van de planeet Mars
Fabrikant: JPL
Grootte: 3 m x 2,7 m x 2,2 m
Lanceermiddel: Atlas V
Lanceercomplex: Cape Canaveral (USA)


Foto: NASA/JPL

Technische gegevens Mars Helicopter Ingenuity

Gewicht: 1,8 kg
Grootte 14 cm x 14 cm
Ontwerp: UAV helikopter
Doel: Verkenning van het Marsoppervlak
Fabrikant: JPL
Levensduur: 90 sec. per dag
Lanceermiddel: Atlas V
Lanceercomplex: Cape Canaveral (USA)


Foto: NASA/JPL

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 29 ruimtecapsule in de ruimte gebracht met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Kovalyonok en Aleksandr Ivanchenkov. Nadat hun ruimtetuig aan het Russische Saljoet 6 ruimtestation werd gekoppeld, verbleven beide ruimtevaarders meer dan135 dagen aan boord van Saljoet 6. De kosmonauten verbraken het oude ruimteduurrecord (96 dagen) van hun voorgangers (Sojoez 26) ruimschoots en tijdens hun verblijf aan boord van Saljoet 6 ontvingen ze vijfmaal bezoek: drie keer door een onbemand vrachtschip en tweemaal werden ze bezocht door andere kosmonauten. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken