Deze pagina afdrukken
donderdag, 14 januari 2021 07:43

Volg LIVE de lancering Blue Origin's New Shepard ruimtecapsule! Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van een New Shepard raket. Lancering van een New Shepard raket. Foto: Blue Origin

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf Blue Origin plant op donderdag 14 januari 2020 een nieuwe onbemande testvlucht met zijn New Shepard raket en ruimtecapsule. De New Shepard is een herbruikbare raket met bijhorende ruimtecapsule dat in de toekomst mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte moet brengen tijdens suborbitale ruimtevluchten. Tijdens deze 14de testvlucht zal zich aan boord van de capsule een dummy genaamd 'Mannequin Skywalker' bevinden. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Wat is New Shepard?

New Shepard, genoemd naar de eerste Amerikaanse astronaut Alan Shepard, is de naam van een herbruikbare raket en bijhorende ruimtecapsule dat het ruimtevaartbedrijf Blue Origin wil gebruiken om mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte te brengen. De 18 meter New Shepard lange raket kan tijdens een missie een speciaal ontwikkelde capsule tot op een maximale hoogte brengen van iets meer dan 100 kilometer waarna enkele minuten later de capsule terugkeert naar de aarde. Deze 'ruimtesprongen' worden suborbitale ruimtevluchten genoemd aangezien een capsule niet in een baan om onze planeet terecht komt. Na een hele reeks van onbemande testvluchten hoopt Blue Origin in 2021 of 2020 de eerste mensen met deze raket in de ruimte te kunnen brengen. Blue Origin, het bedrijf van de miljardair en oprichter van Amazon Jeff Bezos, is er in 2015 als eerste bedrijf in geslaagd om een rakettrap veilig te laten terugkeren en landen na een geslaagde lancering. Na een deels geslaagde testvlucht in april 2015 slaagde Blue Origin er in november 2015 uiteindelijk wel in om zowel de rakettrap alsook de bijhorende ruimtecapsule veilig te laten terugkeren naar de aarde. Een derde succesvolle testvlucht van de New Shepard werd in april 2016 uitgevoerd en ook de vierde en vijfde vluchten verliepen probleemloos.

Om de veiligheid te garanderen van passagiers aan boord van de New Shepard ruimtecapsule werd gedurende een zesde testvlucht het reddingsysteem gedemonstreerd dat ervoor moet zorgen dat de ruimtecapsule in veiligheid wordt gebracht indien er een ernstig probleem zou zijn met de rakettrap. Ook tijdens deze testvlucht keerden de rakettrap en de capsule veilig terug naar de aarde. Tijdens de zevende testvlucht werd een vernieuwde versie van de rakettrap getest en werd voor het eerst de Crew Capsule 2.0 getest. Aan boord van deze nieuwe capsule bevonden zich twaalf vrachten en een dummy pop die de naam 'Mannequin Skywalker' kreeg. In 2018 werden vervolgens nog eens twee testvluchten uitgevoerd waarbij telkens de onbemande ruimtecapsule tot op een hoogte werd gebracht van iets meer dan 106 kilometer en de draagraket succesvol terug landde op aarde zodat deze opnieuw kan gebruikt worden. Ook in 2020 werd uiteindelijk een succesvolle onbemande testvlucht uitgevoerd waarbij de New Shepard capsule een maximale hoogte bereikte van 107 kilometer. Naast de testvluchten met de New Shepard raket en bijhorende ruimtecapsule is Blue Origin momenteel ook bezig met de ontwikkeling van een grotere en zwaardere raket die de naam 'New Glenn' kreeg. Blue Origin hoopt in 2021 de eerste testvlucht te kunnen uitvoeren met de New Glenn die bestaat uit twee rakettrappen en vrachten tot 13 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan moet kunnen brengen. Ook de onderste trap van deze 95 meter lange raket moet na zijn missie terugkeren naar de Aarde zodat deze kan hergebruikt worden.

Technische gegevens New Shepard

Lengte: 18 m
Diameter: 7 m
Gewicht: 75 ton
Fabrikant: Blue Origin
Raketmotoren: 1 x BE-3
Stuwkracht: 490 kN
Lanceercomplex: Texas (USA)

New Shepard
Lancering van een New Shepard raket - Foto: Blue Origin

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)