Deze pagina afdrukken
maandag, 19 april 2021 04:32

Volg LIVE de eerste vlucht van de Mars helikopter Ingenuity! Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Artistieke impressie van de eerste vlucht van Ingenuity. Artistieke impressie van de eerste vlucht van Ingenuity. Foto: NASA

Nadat de Amerikaanse robotwagen Perseverance op 18 februari probleemloos landde op het oppervlak van de planeet Mars is het nu tijd voor een nieuwe mijlpaal. Zo wil NASA op maandag 19 april 2021 voor het eerst de kleine helikopter Ingenuity laten vliegen boven het Marsoppervlak. De mini-helikopter werd samen met de Marsrover Perseverance naar Mars gestuurd en werd op zaterdag 3 april door de Marsrover uitgezet op het Marsoppervlak. Volg via dit artikel LIVE de eerste vlucht van Ingenuity boven het Marsoppervlak. 

De datum waarop NASA de eerste testvlucht van deze kleine helikopter wil uitvoeren, werd niet zomaar gekozen. Zo is het dit jaar 118 jaar geleden dat de Amerikaanse Wright Brothers hun historische vlucht maakten met hun Kitty Hawk en is het in april ook exact 60 jaar geleden dat 's werelds eerste mens, Joeri Gagarin, de ruimte inging. NASA wil aan deze historische data nu een vervolg maken door voor de eerste maal een door de mens gebouwd gemotoriseerd tuigje te laten vliegen boven het oppervlak van een ander hemellichaam. Ingenuity maakt deel uit van proefproject waarmee men de technologie achter het vliegen op andere hemellichamen wil demonstreren en testen zodat dit in de toekomst kan gebruikt worden tijdens andere ruimtemissies. Tijdens de eerste testvlucht op 12 april zal Ingenuity niet hoger vliegen dan enkele meters en dit slechts een halve minuut waarna het kleine tuigje gecontroleerd terug moet landen op dezelfde plek. Of deze testvlucht zal slagen, is echter nog niet zeker aangezien de lucht op Mars zo dun is als die op 35 kilometer hoogte op aarde. Om dit probleem te overwinnen, moeten de rotoren van Ingenuity tussen de 2 000 en 3 000 toeren per minuut draaien, op aarde zouden 300 tot 500 omwentelingen per minuut al genoeg zijn. Tijdens latere testvluchten wil men de kleine helikopter op Mars hoger en verder laten vliegen. Doordat de kleine helikopter is uitgerust met een camera verwacht NASA dat deze testvluchten ook prachtige beelden zullen opleveren. 


Ingenuity

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)