Deze pagina afdrukken
vrijdag, 09 oktober 2015 20:01

Twee Atlas V lanceringen in één week

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van de NROL-55 satelliet Lancering van de NROL-55 satelliet Foto: ULA

Op 2 oktober en 8 oktober 2015 werden vanuit de Verenigde Staten twee Atlas V raketten gelanceerd die met succes verschillende satellieten in de ruimte brachten. Terwijl de eerste lancering plaatsvond vanop Cape Canaveral in Florida werd de tweede Atlas V raket gelanceerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. De lancering op 8 oktober was de 25ste opeenvolgende succesvolle lancering van een Atlas V draagraket. 

Tijdens de lancering op 2 oktober 2015 werd met succes de Mexicaanse communicatiesatelliet MEXSAT 2 in de ruimte gebracht. De volgende dagen en weken zal deze satelliet zich tot in een geostationaire baan om de baan brengen waarna een testfase volgt die verschillende maanden zal duren. Deze 5,3 ton zware satelliet werd gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing in opdracht van het Mexicaanse MEXSAT. De satelliet, die ook de bijnaam 'Morelos 3' kreeg, zal vanuit zijn geostationaire baan om de Aarde gebruikt worden voor tal van communicatiediensten in afgelegen Mexicaanse gebieden. Zo zal deze satelliet gebruikt worden voor telegeneeskunde, onderwijs in afgelegen gebieden, gouvernementele diensten en communicatie bij hulpdiensten. Morelos 3 is de derde en laatste satelliet uit een 1,6 miljard dollar duur contract dat Mexican Satellite System (MEXSAT) afsloot met Boeing. De eerste Morelos-satelliet werd in december 2012 in de ruimte gebracht door een Europese Ariane 5 raket en werd gebouwd door het bedrijf Orbital ATK. De tweede satelliet, genaamd 'Centenario', ging helaas in mei 2015 verloren tijdens de lancering toen er een probleem opdook met de Russische Proton draagraket. Deze satelliet, werd samen met de derde gebouwd door Boeing. Dit was de 100ste lancering die werd uitgevoerd door het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) en was daarnaast ook de 24ste opeenvolgende succesvolle lancering van een Atlas V raket. 

De tweede Atlas V lancering werd deze week uitgevoerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. Tijdens deze missie werd in opdracht van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO) een geheime vracht succesvol in de ruimte gebracht. Het National Reconnaissance Office (NRO) is een Amerikaans agentschap dat verantwoordelijk is voor de Amerikaanse spionagesatellieten. Over de vracht werd officieel geen informatie vrijgegeven maar volgens waarnemers zou de NROL-55 lading bestaan uit satellieten die deel uitmaken van het militaire Naval Ocean Surveillance System (NOSS) systeem. NOSS-satellieten controleren het doen en laten van schepen op de oceanen door hun radiosignalen te onderscheppen. Dit netwerk van spionagesatellieten ontstond begin de jaren '70 om Sovjet-schepen te kunnen controleren en wordt gebruikt door de US Navy. Naast de geheime vracht werden tijdens deze lancering ook nog verschillende kleine satellieten in de ruimte gebracht die werden ontwikkeld door studenten, wetenschappelijke instellingen en bedrijven. Al deze zogeheten 'cubesats', die niet meer wegen dan drie kilogram, moeten in de ruimte nieuwe technologieën testen en demonstreren. 

Atlas VLancering van de MEXSAT 2 communicatiesatelliet - Foto: ULA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)