Artistieke impressie van de GEO-IK 2 satelliet
Foto: ISS Reshetnev

Op zaterdag 4 juni 2016 heeft Rusland met succes een militaire satelliet in de ruimte gebracht waarmee onderzoekers onder andere het zwaartekrachtveld van onze planeet in kaart gaan brengen en bestuderen. De GEO-IK 2 satelliet werd met behulp van een Rockot draagraket in een lage baan om de Aarde gebracht nadat deze om 15u00 Belgische tijd was vertrokken vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland.

Dit was de 26ste lancering van een Russische Rockot draagraket sinds deze voor het eerst werd gebruikt in 2000 voor het lanceren van satellieten. Deze tweetraps draagraket is een omgebouwde Russische SS-19 lange afstandsraket die tijdens de Koude Oorlog werd ontwikkeld om kerkkoppen te lanceren. Vandaag de dag bevinden zich aan boord van deze raketten geen kernkoppen meer maar werd deze voorzien van een extra Breeze KM rakettrap die gebouwd wordt door het ruimtevaartbedrijf Khrunichev State Research and Production Space Center. Dankzij de toevoeging van de Breeze KM kan de Rockot vandaag de dag verschillende satellieten in de ruimte brengen. Tijdens de meest recente lancering, op 4 juni 2016, bracht de Rockot KM raket de Russische GEO-IK 2 satelliet in de ruimte. Zoals de traditie het wil bij Russische militaire satellieten kreeg deze satelliet meteen na de lancering de nieuwe benaming 'Kosmos 2517'. Volgens Amerikaanse militaire volgstations draait de GEO-IK 2 satelliet in een cirkelvormige baan om onze planeet op een hoogte van ongeveer 945 kilometer. Deze 900 kilogram zware satelliet werd gebouwd door het ruimtevaartbedrijf ISS Reshetnev en zal gebruikt worden voor de studie van het zwaartekrachtveld van de Aarde. Daarnaast zullen gegevens afkomstig van deze militaire satelliet ook worden gebruikt voor de studie van platentektoniek en het meten van de hoogte van het zeewater. De satelliet heeft een voorziene levensduur van vijf jaar en maakt deel uit van een netwerk van Russische satellieten die het zwaartekrachtveld van onze planeet nauwkeurig in kaart brengen en bestuderen. De lancering van de GEO-IK 2 satelliet was vrij omstreden aangezien één van de rakettrappen van de Rockot KM draaraket neerkwam in een gebied tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke Ijszee (Baffinbaai). Doordat deze rakettrap gebruikt maakt van de zeer giftige brandstof hydrazine en na de lancering terecht kwam in de Noordelijke Ijszee was dit voor enkele milieu-organisaties, waaronder Greenpeace, dan ook totaal onaanvaardbaar. De Canadese overheid liet uiteindelijk weten dat zich aan boord van de gebruikte rakettrap niet veel brandstof meer bevond zodat het risico om een milieuverontreiniging klein was. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

Lancering door middel van een Amerikaanse Delta raket van de eerste Canadese communicatiesatelliet Anik 1. Dit was 's werelds eerste communicatiesatelliet voor nationaal gebruik. De satelliet zelf werd gebouwd door Hughes Aircraft Company en werd uitgerust met twaalf C-band transponders voor het doorsturen van televisiebeelden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken