De zevende Electron raket net voor de lancering.
Foto: Rocket Lab

Rocket Lab, het jonge Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf dat lanceringen uitvoert vanaf Nieuw-Zeeland, heeft op zaterdag 29 juni 2019 met succes zeven kleine satellieten in de ruimte gebracht. De zeventien meter lange Electron raket vertrok om 06u30 Belgische tijd vanop de Mahia Peninsula in Nieuw-Zeeland en zette iets minder dan uur na de start van de lancering de satellieten probleemloos uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 450 kilometer. Dit was de zevende lancering van een Electron raket.

Het nog jonge ruimtevaartbedrijf Rocket Lab, dat in 2006 werd opgericht door Peter Beck, heeft als belangrijkste doel ruimtevaart efficiënter en goedkoper te maken. Hiervoor heeft het bedrijf de 17-meter lange Electron tweetraps raket ontwikkeld die vrachten tot 224 kilogram tot in een lage baan om de Aarde kan brengen tegen een kostprijs van slechts vijf miljoen dollar per lancering. Deze kleine en goedkope draagraket is een perfect alternatief voor universiteiten, onderzoekscentra en kleine bedrijven die kleine satellieten zoals 'cubesats' ontwikkelen en beschikken over een beperkt budget. Terwijl de negen raketmotoren van de onderste rakettrap van de Electron samen een maximale stuwkracht kunnen opwekken van 183kN zal de tweede rakettrap een stuwkracht hebben 22kN. Als brandstof zal de Electron beroep doen op een mengsel van kerosine en vloeibare zuurstof. Rocket Lab is er van overtuigd dat zijn raket tijdens één lancering minder brandstof zal verbruiken dan een Boeing 737 passagiersvliegtuig verbruikt dat van San Francisco naar Los Angeles vliegt. Op die manier profileert Rocket Lab zich ook als één van de milieuvriendelijkste ruimtevaartbedrijven. Het ontwerp van de Electron raket is in veel opzichten baanbrekend aangezien de raket gebruik maakt van onderdelen vervaardigd uit koolstofvezel en zijn raketmotor, genaamd ‘Rutherford’, gebruik maakt van batterijen die de belangrijke turbopompen moeten laten draaien. Indien het bedrijf hierin slaagt, is dit de eerste draagraket ter wereld die gebruik maakt van batterijtechnologie voor laten functioneren van cruciale motoronderdelen. Daarnaast maakt Rocket Lab ook gebruik van een 3D-printer voor het produceren van belangrijke raketonderdelen waardoor de productie veel sneller is dan bij de bouw van hedendaagse raketten. De opvallend donker gekleurde Electron raket beschikt ook over high-tech avionica die alles samen niet meer dan negen kilogram wegen. Na een eerste mislukte lancering in mei 2017 slaagde Rocket Lab er de afgelopen jaren al zesmaal in tal van kleine satellieten in de ruimte te brengen met behulp van de Electron raket. Op termijn wil Rocket Lab maar liefst elke week of om de twee weken een lancering uitvoeren vanuit zowel Nieuw-Zeeland alsook vanuit de Verenigde Staten aangezien de vraag naar kleine lanceermiddelen bijzonder groot is.

De belangrijkste satelliet die tijdens deze missie in de ruimte werd gebracht, was de BlackSky Global 3 commerciële aardobservatiesatelliet. Deze satelliet heeft een gewicht van 56 kilogram en moet samen met de twee eerder gelanceerde BlackSky Global satellieten het aardoppervlak in hoge resolutie in beeld brengen. Zo kan deze satelliet maar liefst 1 000 kleurenopnamen per dag maken van onze planeet met een resolutie van slechts 1 meter. Door de vele opnamen die deze satellieten maken, kunnen wetenschappers, overheden of analysten in een korte tijdspanne veranderingen waarnemen. Tegen het einde van dit jaar wil BlackSky acht satellieten in een baan om de Aarde en op termijn moet dit netwerk bestaan uit 60 aardobservatiesatellieten. Daarnaast werden tijdens deze lancering ook twee Prometheus satellieten in de ruimte gebracht. Deze cubesats werden ontwikkeld door het U.S. Special Operations Command om nieuwe, goedkope communicatietechnologie te testen dat op termijn kan gebruikt worden door het Amerikaanse leger. Ook werden er tijdens deze lancering twee SpaceBEE cubesats in de ruimte gebracht. Deze kleine satellietjes, elk met een gewicht van slechts één kilogram, werden ontwikkeld door Swarm Technologies dat een netwerk wil uitbouwen van kleine communicatiesatellieten. De eerste vier SpaceBEE satellieten gingen in januari 2018 al de ruimte in met behulp van een Indiase PSLV raket. Uiteindelijk werd tijdens deze lancering ook de ACRUX 1 cubesat in een baan om onze planeet gebracht. Deze satelliet werd ontwikkeld door de non-profit organisatie Melbourne Space Program dat nauw samenwerkt met de universiteit van Melbourne. Doordat deze satelliet ontworpen en gebouwd werd door studenten heeft deze vooral een educatieve taak aangezien Australië nog niet veel ervaring heeft met het ontwikkelen van eigen satellieten. Over de overig satelliet die de zevende Electron raket in de ruimte bracht, is officieel zeer weinig geweten. Rocket Lab liet weten dat de naam van de klant en het doel van de satelliet later zullen worden bekend gemaakt. Deze zevende lancering kreeg de naam 'Make it Rain' waarmee Rocket Lab verwijst naar het vochtige klimaat in Nieuw-Zeeland. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken