Foto: ESA/ArianeGroup

De satelliet Meteosat Third Generation Imager, die een revolutie teweeg zal brengen in de weersvoorspelling op korte termijn in Europa, is op 13 december om 21.30 uur met een Ariane 5-raket opgestegen vanaf de Europese ruimtehaven in Frans Guyana. De satelliet kwam 34 minuten later los van de raket en vervolgens ontving het grondstation van Malindi in Kenia het signaal van MTG-I1, wat aangeeft dat de satelliet in goede gezondheid verkeert.

De Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1) bouwt voort op het langdurige partnerschap tussen ESA en de Europese Organisatie voor de exploitatie van meteorologische satellieten (Eumetsat) en is de eerste van een nieuwe generatie satellieten die cruciale waarnemingen levert voor de vroegtijdige opsporing en voorspelling van zich snel ontwikkelende zware stormen, weersvoorspellingen en klimaatbewaking.

Deze derde generatie weersatellieten garandeert niet alleen de continuïteit van gegevens voor weersvoorspellingen vanuit een geostationaire baan voor de komende twee decennia, maar biedt ook een aanzienlijke verbetering van de huidige beeldvormingscapaciteiten en bijna realtime bliksembeelden - een nieuwe mogelijkheid voor Europese weersatellieten.

Paul Blythe, ESA's Meteosat Programme Manager, verklaarde: "Na meer dan tien jaar van nauwe samenwerking en hard werk van alle betrokkenen is het voor mij een diepgaande ervaring om de eerste van de MTG-I satellieten het luchtruim te zien kiezen. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt, waaronder onze vrienden in de industriële teams in heel Europa, onder de bekwame leiding van Thales Alenia Space France, mijn ESA-team dat mij gedurende de hele periode heeft gesteund, van wie velen mij vanaf het begin van dit avontuur hebben bijgestaan, en Eumetsat, onze partners en uiteindelijk eigenaars van de MTG-satellieten.

"Het meest recent moet een grote dank aan Arianespace en degenen op Europa's Spaceport in Frans Guyana gaan voor wat een vlekkeloze lanceercampagne is geweest die heeft geleid tot deze prachtige lancering." Simonetta Cheli, directeur aardobservatieprogramma's van ESA, zei: "Ik ben er bijzonder trots op dat een nieuw tijdperk van satellietmeteorologie begint. Ik wil persoonlijk de betrokken teams bedanken die hun tijd, talent en vasthoudendheid hebben ingezet om dit tot een succes te maken. Zonder jullie zouden we hier niet staan.

"MTG is ontwikkeld dankzij de expertise van ESA, Eumetsat en een zeer concurrerende Europese ruimtevaartindustrie. Met het innovatieve ontwerp van de satelliet en zijn nieuwe "bliksemafleider" zal MTG de Europese weersvoorspelling de toekomst in sturen. Ik kijk erg uit naar de komende decennia van samenwerking met onze Europese partners, met name de ESA-lidstaten die deelnemen aan het MTG-programma en die er met hun bijdrage voor zullen zorgen dat Europa wereldleider blijft op het gebied van satellietmeteorologie, alsook Eumetsat en al onze betrokken partners. Onze samenwerking getuigt van de werkelijk mondiale geest van aardobservatie."

"Meteosat Third Generation is een Europees succesverhaal. Het doel van deze miljardeninvestering is meteorologische diensten een veel grotere hoeveelheid nauwkeurigere informatie te verschaffen die hen zal helpen levens, eigendommen en infrastructuur te beschermen. Dit systeem zal letterlijk levens redden," voegde Phil Evans, directeur-generaal van Eumetsat, eraan toe.

MTG-1's reis naar de ruimte

Vierendertig minuten na de lancering is MTG-I1 van de Ariane 5 gescheiden op een hoogte van 250 km, waarbij de geautomatiseerde procedure na de scheiding werd gestart, inclusief het uitrollen van de zonnepanelen en de oriëntatie op de zon, om de veiligheid van de satelliet te waarborgen. In de eerste paar banen rond de aarde heeft het team de satelliet aangezet om de zonnepanelen te openen en ze naar de zon gericht.

Daarna zal het team de satelliet uit de initiële geostationaire baan, die zeer elliptisch is, naar de cirkelvormige geostationaire baan brengen door middel van een aantal brandbeurten van de hoofdmotor voor het apogeum. Deze fase duurt ongeveer vijf dagen, waarna de baan zich dicht bij zijn definitieve operationele locatie op nul graden boven Ivoorkust zal bevinden.

MTG-I1 en zijn twee rideshare-partners - de telecommunicatiesatellieten Galaxy 35 en Galaxy 36 van Intelsat - zijn samen goed voor een totale massa van bijna 11 ton, inclusief de adapter waarmee ze in de ruimte zijn gebracht. Dat is bijna het massarecord voor een Ariane 5-lancering naar een geostationaire baan.

Een nieuwe generatie weersatellieten

MTG-I1 is de eerste van zes satellieten die samen het volledige MTG-systeem vormen, dat de komende 20 jaar cruciale gegevens zal leveren voor de kortetermijn- en vroegtijdige detectie van potentiële extreme weersomstandigheden. In vol bedrijf zal de missie bestaan uit twee MTG-I satellieten en één MTG-sounding (MTG-S) satelliet die in tandem samenwerken. De MTG-I-satellieten bevatten twee volledig nieuwe instrumenten, een Flexible Combined Imager en Europa's eerste Lightning Imager, om gegevens van hoge kwaliteit te leveren voor betere weersvoorspellingen op korte termijn.

De innovatieve Lightning Imager zal individuele bliksemgebeurtenissen in de lucht kunnen vastleggen, zowel overdag als 's nachts. Dit is de eerste keer dat een geostationaire weersatelliet bliksem kan detecteren in heel Europa, Afrika en de omringende wateren. Hij zal continu meer dan 80% van de aardschijf controleren op bliksemontladingen die plaatsvinden tussen wolken of tussen wolken en de grond.

De Flexible Combined Imager zal gebruik maken van twee scanningdiensten om een beeld op te bouwen van snel evoluerende gebeurtenissen. Met de full disc scanning service scant de imager in slechts 10 minuten de hele aardschijf. Met de snelle scanningdienst zal de imager Europa en Noord-Afrika om de 2,5 minuten scannen.

De gegevens die over 16 verschillende spectrale banden worden verzameld, leveren nauwkeurige informatie op over alles van wolken, waterdamp, oceanen en plaatselijke branden. De beelden zullen het mogelijk maken noodweer eerder te voorspellen, voorspellingen te verbeteren en essentiële meteorologische systemen en milieugebeurtenissen te verbeteren.

De MTG-I-satellieten hebben ook twee kleinere nuttige ladingen voor het verzamelen van gegevens van wetenschappelijke bakens op afstand en voor opsporing en redding door het detecteren van noodbakens. Met deze gloednieuwe instrumenten kunnen zware stormen in een vroeg stadium worden gedetecteerd, wat van cruciaal belang is om tijdig te kunnen waarschuwen.

De MTG-missie is een samenwerking tussen Eumetsat en ESA. ESA is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aanschaf van de zes MTG-satellieten. Eumetsat bepaalt de systeemvereisten, ontwikkelt de grondsystemen, koopt de lanceerdiensten aan, exploiteert de satellieten en stelt de gegevens ter beschikking van de gebruikers.

De MTG-satellieten worden gebouwd door een groot consortium van Europese bedrijven, onder leiding van Thales Alenia Space in samenwerking met OHB. De innovatieve Lightning Imager is ontwikkeld door Leonardo in Italië. Telespazio levert Eumetsat lanceer- en in-orbit diensten.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken