Foto: NASA TV

Een Russische Sojoez ruimtecapsule, dat momenteel gekoppeld is aan het internationaal ruimtestation ISS, heeft afgelopen nacht een lek gehad van vermoedelijk koelvloeistof. Door dit lek werd een geplande ruimtewandeling van twee Russische kosmonauten geannuleerd. De status van de Sojoez MS-22 ruimtecapsule wordt momenteel uitgebreid onderzocht. Momenteel bevinden zich zeven ruimtevaarders aan boord van het ruimtestation waarvan drie Russische kosmonauten. Voor de ruimtevaarders aan boord van het ruimtestation was er op geen enkel moment gevaar. 

Op camerabeelden van de buitenzijde van het internationaal ruimtestation ISS was omstreeks 01u45 Belgische tijd plots een groot lek te zien afkomstig van de gekoppelde Russische Sojoez ruimtecapsule MS-22. Ondanks het feit dat men niet meteen kon achterhalen vanwaar dit lek afkomstig was, ging men er vrij snel van uit dat het om deeltjes bevrozen koelvloeistof ging. Hoe het lek ontstaan is, is nog steeds onduidelijk en zal de komende uren worden onderzocht door het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos. De Russische kosmonaute Anna Kikina gebruikte ondertussen al de European Robotic Arm robotarm om de Sojoez ruimtecapsule aan de buitenkant te inspecteren terwijl Russische vluchtleiders en ingenieurs in Moskou de beelden en data analyseren. 

De Sojoez MS-22 werd in september 2022 gelanceerd en bracht de Russische kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin en de Amerikaanse astronaut Frank Rubio naar het internationaal ruimtestation ISS. Terwijl de Sojoez gekoppeld is aan het ruimtestation doet deze ook dienst als reddingssloep indien er zich plots een ernstig probleem zou voordoen aan boord van het ISS. Zo kunnen kosmonauten zich snel naar de Sojoez ruimtecapsules begeven en deze loskoppelen van het ruimtestation indien de ruimtevaarders in gevaar zouden zijn. Of de Sojoez MS-22 ruimtecapsule nu nog veilig kan worden gebruikt om terug te keren naar de aarde is nog onduidelijk. Indien het bemande ruimtevaartuig toch schade heeft opgelopen kan Rusland een onbemande Sojoez ruimtecapsule lanceren dat zich automatisch koppelt aan het ruimtestation. Door het lek aan de Sojoez ruimtecapsule werd de geplande ruimtewandeling van de twee Russische kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin ook geannuleerd. Normaal had de Sojoez MS-22 ruimtecapsule op 28 maart 2023 moeten terugkeren naar de aarde met aan boord Prokopyev, Petelin en Rubio.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Op het Satish Dhawan Space Centre in India komen zes mensen om het leven en raken drie andere personen zwaargewond door een krachtige explosie. Deze ontploffing deed zich voor in de Solid Propellant Booster Plant (SPROB) waar men vaste brandstof maakt voor de Indiase draagraketten. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken