zaterdag, 06 oktober 2012 23:41

ISS 'lanceert' vijf kleine satellieten

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Cubesats in een baan om de Aarde Cubesats in een baan om de Aarde Foto: NASA

Afgelopen donderdag, op 4 oktober 2012, zijn vanaf het internationaal ruimtestation ISS vijf kleine satellieten in de ruimte gebracht. Dit was de eerste maal dat het ISS gebruikt werd om satellieten te 'lanceren'. Deze manier van satellieten uitzetten in de ruimte is veel goedkoper aangezien men geen eigen draagraket nodig heeft.

De vijf satellieten die vanaf het ISS in de ruimte werden uitgezet, werden in juli 2012 naar het ruimtestation gebracht door middel van de derde Japanse HTV bevoorradingsmodule. Deze kleine satellieten zijn zogenaamde 'cubesats' die 10 x 10 x 10 centimeter groot zijn en worden vooral gebruikt voor het uittesten of demonstreren van nieuwe technologieën of voor toepassingen op vlak van aardobservatie en communicatie. Doordat deze satellietjes elk ongeveer één kilogram wegen, zijn ze heel goedkoop om in de ruimte te brengen waardoor deze projecten dan ook heel toegankelijk zijn voor studenten van universiteiten of kleine bedrijven. Elke cubesat heeft de vorm van een kubus en bestaat in zijn standaardvorm uit één unit. Door meerdere units aan elkaar te bevestigen kan met zo een kleine satelliet ontwikkelen voor weinig geld die slechts 30 x 10 x 10 centimeter groot is en maximaal drie kilogram weegt. De vijf cubesats die op 5 oktober werden 'gelanceerd' vanaf het ISS zullen geen bedreiging vormen als ruimteafval voor andere ruimtetuigen doordat ze na enkele maanden al terug opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Terwijl drie van de vijf cubesats ontwikkeld werden in Japan, werden de overige twee gebouwd in Vietnam en de Verenigde Staten. Nu vanaf het ISS de eerste cubesats werden uitgezet in een lage baan om de Aarde wordt de ruimte voor studenten, wetenschappelijke instellingen en kleine bedrijven opnieuw veel toegankelijker. Het uitzetten in de ruimte van de vijf satellieten gebeurde 55 jaar na de lancering van 's werelds eerste kunstmaan, de Spoetnik.

Overzicht van de vijf cubesats:

  • Raiko (Wakayama University, Tohoku University)
  • We Wish (Meisei Electric Co.)
  • FITSat-1 (Fukuoka Institute of Technology)
  • F 1 (FPT University)
  • TechEdSat (NASA Ames, AAC Microtec, SJSU)
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eric Walter Elst ontdekt vanop het Haute-Provence Observatory in Frankrijk de planetoïde 5471 Tunguska. Gedurende zijn carrière ontdekte Eric Walter Elst vele honderden planetoïden en tot zijn pensioen in 2001 was hij actief bij de Koninklijke Sterrenwacht van België in Ukkel.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 5907

NGC 5907
NGC 5907, ook gekend als de 'Splinter Galaxy' of de 'Knife Edge', is een mooi, naaldvormig, spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Draak (Draco). Dit zogeheten 'edge-on' sterrenstelsel bevindt zich in…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken