Deze pagina afdrukken
dinsdag, 18 februari 2020 16:13

SpaceX gaat ruimtetoeristen in de ruimte brengen Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Ruimtevaarders trainen aan boord van de nieuwe Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX. Ruimtevaarders trainen aan boord van de nieuwe Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX. Foto: SpaceX/NASA

SpaceX, het Amerikaanse succesvolle private ruimtevaartbedrijf dat werd opgericht door Elon Musk, gaat in de toekomst met zijn Crew Dragon ruimtecapsule mensen tegen betaling in een baan om de aarde brengen. Het bedrijf gaat hiervoor samenwerken met Space Adventures dat in verleden al acht mensen tegen betaling naar het internationale ruimtestation ISS bracht. De samenwerking tussen deze twee succesvolle ruimtevaartbedrijven zien velen als een nieuwe mijlpaal in de commerciële ruimtevaart. 

De unieke samenwerking tussen SpaceX en Space Adventures bestaat uit het feit dat SpaceX verantwoordelijk is voor de ruimtemissie zelf met zijn herbruikbare Falcon 9 raket en Crew Dragon ruimtecapsule terwijl Space Adventures dan weer zal instaan voor de training en administratieve afhandeling van de mensen die tegen betaling de ruimte willen ingaan. Tijdens deze commerciële ruimtevluchten wil SpaceX niet meer dan vier ruimtetoeristen aan boord van zijn Crew Dragon capsule en zal men geen bezoek brengen aan het internationale ruimtestation ISS. Volgens beide bedrijven biedt een private ruimtevlucht met de Crew Dragon veel meer mogelijkheden aangezien deze ruimtecapsule zich voor een korte tijd in een vaste baan om de Aarde zal begeven. Andere bedrijven zoals Blue Origin bieden vandaag de dag eveneens commerciële ruimtevluchten aan maar houden het enkel bij suborbitale ruimtevluchten waarbij een ruimtevaartuig kortstondig in de ruimte verblijft om vervolgens meteen terug te keren naar de aarde. Hoeveel de kostprijs zal bedragen voor een zitje aan boord van de Crew Dragon hebben beide bedrijven nog niet laten weten. Ook werd er nog geen datum bekend gemaakt voor de eerste commerciële ruimtevlucht met de Crew Dragon. De Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX moet in de nabije toekomst ook in opdracht van NASA Amerikaanse astronauten naar en van het internationale ruimtestation ISS brengen. 

Space Adventures, dat in 1998 werd opgericht, bracht in het verleden al acht mensen tegen betaling naar het internationale ruimtestation ISS. Al deze mensen kregen een intensieve kosmonautenopleiding en werden naar het ruimtestation gebracht met behulp van Russische Sojoez ruimtecapsules. De eerste 'ruimtetoerist' was Dennis Tito in 2001 en de laatste was de oprichter van Cirque du Soleil Guy Laliberte in 2009. Eén van de oprichters van Microsoft, Charles Simonyi, ging in 2007 en 2009 met Space Adventures zelfs tweemaal naar het internationale ruimtestation ISS. Deze acht commerciële ruimtevluchten hadden elk een prijskaartje van enkele tientallen miljoenen dollars. Zo betaalde Guy Laliberte voor een ruimtereis die 11 dagen duurde maar liefst 35 miljoen dollar. Momenteel werkt Space Adventures samen met het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos om nog eens twee ruimtetoeristen in 2021 naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Space Adventures is vandaag de dag het enige bedrijf ter wereld dat mensen tegen betaling in een baan om de aarde liet brengen. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)