Het kleine commerciële ruimtetuig XCOR Lynx
Foto: XCOR

De 18-jarige Nederlander Rowin Hellings heeft op zondag 4 november 2012 een contract afgesloten voor een korte ruimtereis ter waarde van 73 333 euro. Het contract werd ondertekend bij de winkelketen Media Markt in Eindhoven waar men van 31 oktober tot en met 4 november een suborbitale ruimtereis kon boeken.

Rowin Hellings is student technische natuurkunde aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven en zijn ruimtereis werd betaald door zijn familie. Bij Media Markt in Eindhoven betaalde hij op zondag 4 november onder grote belangstelling een eerste schijf van 6 600 euro. Voor het totale prijskaartje krijgt Hallings een verblijf op Curaçao, een specifieke training, een certificaat en een ruimtevlucht die alles samen ongeveer één uur duurt. Het is de bedoeling dat Rowin in 2014 een zogenaamde 'suborbitale' ruimtevlucht maakt waarbij hij tot vier minuten gewichtloosheid zal ervaren. De korte ruimtevlucht zal uitgevoerd worden vanop het vliegveld Hao op het Caraibische eiland Curaçao met het commerciële ruimtevaartbedrijf Space Experience Curaçao (SXC). Aan boord van het kleine XCOR Lynx Mark II ruimtetuig zal Rowin Hellings zich samen met een piloot tot op een maximale hoogte begeven van 105 kilometer. Op het einde van de missie moet het tuig terug landen op Curaçao als een normaal vliegtuig. Het contract voor deze suborbitale ruimtevlucht of 'ruimtesprong' kon bij Media Markt gekocht worden in het kader van het 12,5-jarig bestaan. Rowin Hellings betaald uiteindelijk evenveel als 'normale' geïnteresseerden zouden betalen maar bij Media Markt kreeg de tiener er nog een Samsung pakket bij ter waarde van 6 600 euro dat bestond uit een wasmachine, koelkast en televisie. Of de 18-jarige student in 2014 weldegelijk voor korte tijd de ruimte ingaat, is nog steeds een grote vraag. Space Experience Curaçao moet zijn technologie nog steeds een eerste maal testen in de praktijk en heeft hierdoor een enorme achterstand op rivaal Virgin Galactic. Toch heeft Space Experience Curaçao al tientallen tickets verkocht en plannen bekende Nederlanders als dj Armin van Buuren en model Doutzen Kroes een ruimtereis met het bedrijf.

Rowin HellingsRowin Hellings (links) neemt zijn contract in ontvangst - Foto: ANP

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.