Deze pagina afdrukken
woensdag, 11 december 2013 00:08

Mars One stuurt in 2018 onbemande lander naar Mars

Geschreven door
Beoordeel dit item
(8 stemmen)
Artistieke impressie van de Mars One Marslander Artistieke impressie van de Mars One Marslander Foto: Mars One

De Nederlandse organisatie Mars One, dat mensen voor een enkele reis naar Mars wil brengen, heeft twee belangrijke contracten afgesloten met grote ruimtevaartbedrijven voor de studie van een eerste onbemande missie naar de 'rode planeet'. Zo zal deze eerste private Marsmissie bestaan uit een onbemande Marslander en een communicatiesatelliet.

Eerste private Marslander

Mars One sloot contracten af voor de studie en het ontwerp van twee ruimtetuigen met het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin en de Britse fabrikant van satellieten Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL). Deze contracten zouden een waarde hebben van 260 000 en 80 000 dollar. Dit nieuws werd bekend gemaakt door mede-oprichter en CEO van Mars One Bas Lansdorp tijdens een persmededeling in de National Press Club in Washington. De onbemande Marslander zou gebouwd worden door Lockheed Martin en het ontwerp van deze lander zal gebaseerd worden op dat van de succesvolle Phoenix Marslander. Deze lander moet verschillende technologieën demonstreren die ook zullen gebruikt worden bij toekomstige bemande missies naar Mars. Daarnaast zal men met dit ruimtetuig ook bodemstalen kunnen analyseren en zal de lander ook uitgerust worden met een experiment waarmee men water uit de Marsbodem zal trachten te halen. Ook zal deze lander voorzien worden van een nieuw type zonnepaneel en een camera dat continu beelden van het Marsoppervlak zal maken. De Mars One Marslander zal uiteindelijk ook het winnende experiment naar de planeet Mars brengen afkomstig van de Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) wedstrijd dat door Mars One in 2014 georganiseerd wordt en waar elke universiteit waar ook ter wereld kan aan meedoen. Voor Lockheed Martin is dit een zeer ambitieus project aangezien dit het eerste commerciële ruimtetuig kan worden dat een zachte landing zal maken op de planeet Mars. Het Britse ruimtevaartbedrijf Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) ontving van Mars One een contract voor het ontwikkelen van een bijzondere communicatiesatelliet. Deze satelliet zal in een baan om Mars gebracht worden en moet van daaruit de communicatie verzorgen tussen de lander en de Aarde. SSTL is een ervaren ruimtevaartbedrijf op vlak van het ontwikkelen en bouwen van kleine satellieten en leverde in het verleden al tal van diensten voor satellietoperatoren, ruimtevaartorganisaties en wetenschappelijke instellingen.

Crowdfunding campagne

Mars One liet weten dat beide ruimtetuigen in 2018 in de ruimte zullen gebracht worden. Dit is twee jaar later dan wat de organisatie oorspronkelijk in zijn planning had staan. Welk lanceermiddel of lanceerbedrijf deze ruimtetuigen zal lanceren, is nog niet duidelijk maar Mars One is momenteel wel hiervoor in onderhandeling met het Amerikaanse private lanceerbedrijf SpaceX. Dankzij de nieuwe planning hebben de bedrijven nu meer tijd om hun ruimtetuigen te ontwerpen, bouwen en te testen en krijgen studenten meer tijd om te werken aan inzendingen voor de Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) wedstrijd. In tegenstelling tot eerdere Marslanders of Marsverkenners zullen deze twee Mars One ruimtetuigen niet gefinancierd worden door overheden. Mars One wil hiervoor beroep doen op geld afkomstig van adverteerders en exclusieve partnerships. Zo is Mars One momenteel aan het onderhandelen met diverse potentiële partners om ondermeer wetenschappelijke instrumenten te leveren voor de lander. Daarnaast lanceert Mars One ook via de website Indiegogo.com een crowdfunding campgane zodat iedereen die interesse heeft in dit project dit ook financieel kan steunen. Met deze crowdfunding campagne hoopt Mars One 400 000 dollar bij elkaar te krijgen tegen 25 januari 2014.

Over Mars One

Mars One is een Nederlandse non-profit organisatie dat werd opgericht om een permanente menselijke kolonie te starten op de planeet Mars. Zo wil Mars One in 2024 de eerste vier mensen op weg naar Mars brengen die er voor altijd zullen leven en werken. Doordat de technologie te duur en complex is om mensen opnieuw naar de Aarde te brengen, zullen deze voor altijd op Mars blijven. Deze ambitieuze enkele reis lijkt voor sommigen ietwat omstreden maar desalniettemin schreven 2 782 mensen van over de hele wereld zich in om deel uit te maken van de eerste Mars One bemanning. Elke stap van hun training, missie en verblijf op de rode planeet zal te volgen zijn via een reality televisieprogramma waarmee Mars One ook reclame inkomsten hoopt te verwerven. Nadat de eerste crew in 2025 zal aankomen op Mars wil Mars One een jaar later al een tweede crew lanceren. Het uiteindelijke doel van deze organisatie is om elke twee jaar crews bestaande uit vier mensen naar Mars te brengen waardoor deze planeet een nieuwe thuis voor de mens wordt. De crews zullen bestaan uit 'gewone' mensen die uiteindelijk zullen geselecteerd worden tijdens speciale televisieprogramma's.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)