Radio-opname van de kern van het sterrenstelsel Messier 82
Foto: Josh Marvil (NM Tech/NRAO) / Bill Saxton (NRAO/AUI/NSF) / NASA

Astronomen hebben met behulp van de Very Large Array (VLA) radioschotels in New Mexico een nieuwe gedaitalleerde radio-opname gemaakt van het centrale gedeelte van het sterrenstelsel M82. Op deze indrukwekkende opname zijn sporen van stervormingsgebieden en supernovarestanten te zien.

Het sterrenstelsel M82, dat om zijn opvallende vorm ook wel het ‘sigaarstelsel’ wordt genoemd, kwam vorige week nog in de media naar aanleiding van een nieuwe supernova (SN2014J) die in het sterrenstelsel te zien was. Dit was de meest nabije supernova-explosie van de laatste 25 jaar. M82 bevindt zich op een afstand van 12 miljoen lichtjaar van de Aarde en vanop onze planeet zien we dit sterrenstelsel van opzij. Dit stelsel is het dichtsbijzinde zogeheten ‘starburst’ sterrenstelsel wat wil zeggen dat dit stelsel met een uitzonderlijke hoge snelheid enorme stervormingsactiviteit kent. De nieuwe radio-opname die werd gemaakt met behulp van 27 radioschotels van de Karl G. Jansky Very Large Array in de Verenigde Staten toont enkel het binnenste gedeelte van M82 dat ongeveer 5 200 lichtjaar groot is. De meeste radiostraling is afkomstig van geïoniseerd gas en van elektronen die met hoge snelheden door magnetische veldlijnen bewegen. De heldere stippen op deze opname zijn stervormingsgebieden of overblijfselen van geëxplodeerde sterren (supernovarestanten). De geel-achtige sliertige structuren die eveneens te zien zijn op deze opname werden voor het eerst zo gedetailleerd in beeld gebracht. Sterrenkundigen vermoeden dat dit de gevolgen zijn van de krachtige ‘superwind’ van het sterrenstelsel. In tegenstelling tot visuele waarnemingen is de pas ontdekte supernova (SN2014J) niet te zien op de radio-opname aangezien deze geen radiogolven produceert.

M82Foto: Josh Marvil (NM Tech/NRAO) / Bill Saxton (NRAO/AUI/NSF) / NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1994

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Endeavour gelanceerd (STS-68) met aan boord zes astronauten. Tijdens deze bemande ruimtevlucht wordt aan aardobservatie gedaan met behulp van radartechnologie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

95%

Sociale netwerken