woensdag, 14 mei 2014 00:00

Exoplaneet bevindt zich op extreem verre afstand van zijn ster

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Artistieke impressie van de gasreus GU Piscium b Artistieke impressie van de gasreus GU Piscium b Foto: Lucas Granito

Een internationaal team van stronomen, onder leiding van onderzoekers van de Université de Montréal, hebben een exoplaneet ontdekt die zich op extreem grote afstand van zijn moederster bevindt. Zo draait deze bizarre planeet op een afstand van 300 miljard kilometer om zijn ster. Dit is 2 000 maal de afstand van de Aarde tot de Zon.

De toch wel bizarre planeet in kwestie, die de naam 'GU Piscium b' draagt, is 9 tot 13 maal zwaarder als de planeet Jupiter in ons zonnestelsel en wordt hierdoor bestempeld als een gasreus. Hierdoor twijfelen astronomen er ook wel aan of GU Piscium b weldegelijk een planeet is of eerder een bruine dwerg aangezien bruine dwergen een minimale massa hebben van ongeveer 13 maal de massa van Jupiter. Door zijn extreem verre afstand van zijn moederster doet deze planeet er maar liefst 80 000 jaar over voor één omwenteling om de ster. Een jaar op deze planeet duurt dus 80 000 aardse jaren. De ster waarrond deze planeet draait draagt de naam GU Piscium en bevindt zich op een afstand van ongeveer 155 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Vissen. Deze ster heeft slechts éénderde van de massa van de Zon. Doordat deze ster zich relatief dicht bij ons bevindt en de exoplaneet een grote, wijde baan om zijn moederster beschrijft, kon hij met behulp van infraroodcamera's ook gefotografeerd worden. Aan de hand van spectroscopisch onderzoek met de 8-meter Gemini North-telescoop op Hawaii kon men ook achterhalen dat GU Piscium b een temperatuur heeft van ongeveer 800°C. Voor astronomen is de studie van objecten als GU Piscium b van groot belang aangezien men op die manier meer kan leren over gasvormige reuzenplaneten rondom andere sterren. De meeste andere gekende gasvormige reuzenplaneten bevinden zich dicht bij hun moederster waardoor deze vaak moeilijk waarneembaar zijn.

GU Piscium bOpname van de bizarre reuzenplaneet GU Piscium b - Foto: Gemini Observatory

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Vega 1 vliegt op een afstand van 8 889 kilometer langs de kern van de komeet Halley. De ruimtesonde stuurt vervolgens meer dan 500 foto's van de komeet terug naar de Aarde. Ondanks het feit dat het ruimtetuig het slachtoffer werd van stof afkomstig van de komeet functioneerden alle instrumenten perfect. Aan de hand van de foto's afkomstig van Vega 1 konden wetenschappers achterhalen dat de kern van deze komeet veertien kilometer groot was en dat deze om de 53 uur om haar as draait. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 65

Messier 65
M65, M66 en NGC 3628 zijn drie spiraalstelsels in het sterrenbeeld Leo (Leeuw) die vlak bij elkaar liggen. De eerste twee worden gescheiden door slechts 21'. Samen vormen deze drie…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

22%

Sociale netwerken