Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Caelum.

Algemeen

Caelum is een klein sterrenbeeld dat zichtbaar is op het zuidelijk halfrond en werd in de 19de eeuw door Nicolas Louis de Lacaille geïntroduceerd.

Caelum

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Beeldhouwer (Sculptor)
  • Kraanvogel (Grus)
  • Toekan (Tucana)
  • Kleine Waterslang (Hydrus)
  • Eridanus
  • Oven (Fornax)

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Caelum is een zwak sterrenbeeld met weinig heldere sterren helderder dan magnitude 4. De helderste ster, en het dichtst bij de Aarde op 65,7 lichtjaar is de ster α Caeli van magnitude 4,45. Het is ook de achtste kleinste sterrenbeeld met een gebied dat slechts iets kleiner is dan Corona Australis.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Caelum?

Caelum heeft omwille van zijn locatie aan de sterrenhemel en omvang weinig te bieden voor kleinere telescopen. Zo bevinden zich in dit sterrenbeeld geen Messier deep-sky objecten. Een kleine telescoop splitst γ Caeli in een 4,5 magnitude rode reus en een 6,34 magnitude witte reus. Grotere telescopen kunnen wel diverse NGC objecten terugvinden in het sterrenbeeld Caelum. Dit zijn allemaal sterrenstelsels maar geen enkele is helderder dan magnitude 11,5 of groter dan 3 boogseconden. Eén van deze sterrenstelsels in het sterrenbeeld Caelum is NGC 1558. Dit balkspiraalstelsel werd op 14 december 1835 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel en heeft een schijnbare helderheid van magnitude 12,5. NGC 1558 bevindt zich op een afstand van ongeveer 195 miljoen lichtjaar en heeft een diameter van 185 000 lichtjaar.

Het balkspiraalstelsel NGC 1885 in het sterrenbeeld Caelum - Foto: Donald Pelletier (Wikipedia)

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2015

Het gebeurde toen

Na een reis die meer dan negen jaar duurde, komt de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons aan bij de dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon. Voor het eerst zien we gedetailleerde beelden van deze kleine dwergplaneet. Het ruimtevaartuig vloog met een snelheid van bijna 50 000 kilometer per uur op een afstand van 12 500 kilometer langs het oppervlak van de dwergplaneet. Na de scheervlucht langs Pluto en Charon vloog New Horizons verder doorheen de Kuipergordel. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken