Messier 17

M17 is een prachtige emissienevel in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) die qua schoonheid zeker niet moet onderdoen voor de bekende Orionnevel (M42). Indien hij in onze streken hoger aan de hemel mocht komen, was dit object minstens even bekend als de Orionnevel. De nevel M17 is vooral bekend onder de naam 'Omeganevel', vanwege de grote gelijkenis met de Griekse brief Omega. Ook in de nevel van M17 vindt men een open sterrenhoop van een 30tal leden, maar deze zijn minder opvallend dan bij M16. De nevel bevat in totaal zo'n 800 keer zo veel massa dan de Zon en in de Omeganevel worden er nog steeds massaal nieuwe sterren gevormd.

Sterrenbeeld: Sagittarius
Magnitude: 7.1
Coördinaten:

  • A: 18h 20.8m
  • DEC: -16° 11'

Sagittarius

Geschiedenis

M17 werd in 1746 ontdekt door L. de Chéseaux. Hij beschreef het object als een nevel ten midden van een sterrijke achtergrond.

Waarnemen

Onder een uitstekende hemel is het mogelijk om de nevel waar te nemen met het blote oog. Om M17 te vinden vertrekt men best van ³ Scuti, waarna men anderhalve graad zuidwaarts en twee graden westwaarts beweegt. Met een binoculair of telescoop kan men dan een gestructureerde lichtvlek waarnemen. Niet zo ver van het object kan men M16 en M18 vinden. In een binoculair ziet men reeds de unieke omegavorm: een spilvormige basis en een krul. Met zijn 10 cm refractor, beschreef de bekende astronoom Mallas M17 als een 'zwemmende zwaan'. Iets ten noordwesten van het object staat een oranje ster van magnitude zes. De nevel bevindt zich in een enorm sterrijk gebied waar er verschillende open sterrenhopen waar te nemen zijn, waaronder enkele in de buurt van M17. Naarmate er grotere telescopen worden gebruikt, kan men steeds meer details zien verschijnen in de nevel waaronder enkele nevelbogen. Men wacht best een donkere, maanloze nacht af om het object te observeren, liefst op een plaats met een goed zicht op de zuidelijke horizon.

M17Een prachtig stervormingsgebied in M17 - Foto: Ignacio de la Cueva Torregrosa

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat aan boord van de Sojoez TMA-4 ruimtecapsule voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verblijft hij enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS in het kader van de DELTA missie. De naam 'DELTA' is een acroniem voor Dutch expedition for life science, technology and atmospheric research maar verwijst ook naar de rivierdelta van Nederland. Gedurende het verblijf van André Kuipers aan boord van het ISS voert hij wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken