Volgmethodes: Het statief

Geschreven door Karel Dewaele
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

We beginnen met het meest eenvoudige, het statief. Het statief zorgt ervoor dat de camera gericht kan worden naar elk punt van de hemel, en dat de camera vast en stil staat. Foto's nemen uit de hand overdag mag omdat de belichtingstijd zeer kort is. 's Nachts is de minste trilling fataal omdat de sluiter langer open is.

alt
Figuur 1: Twee voorbeelden van een uit de hand genomen foto bij een belichtingstijd van ? sec

Misschien heb je thuis wel een camerastatief liggen, oftewel kan je dit kopen bij je fotograaf. Met wat handigheid en inspiratie kan je thuis wel een alternatief vinden. Ikzelf gebruikte in het begin het statief van een 60 mm-kijker, met een koppelstukje zodat de camera er op past.

alt
Figuur 2: Twee standaard camerastatieven

Met de schroefdraad onder aan de camera kan je makkelijk het fototoestel monteren op je statief. Logischerwijze zal je niet langer dan ongeveer 30 sec kunnen belichten, aangezien de sterren bewegen aan de hemelbol. Belichtingen langer dan 30 sec op een stilstaand statief zullen altijd sterrensporen doen verschijnen.

Het is belangrijk eerst te experimenteren met een camera en statief, voor je een volgmethode gaat maken/aanschaffen. Zo kan je eerst vertrouwd geraken met je camera en het fotograferen ermee.

I.1. Het stenenstatief

Als je geen statiefmiddel vindt, of de prijs van zo'n camerastatief je doet twijfelen, hoef je nog niet te gaan panikeren. Met huis-, tuin-, en keukengerei kan je een statief maken dat minstens even sterk is.

alt
Figuur 3: Het principe van het stenenstatief

Het systeem werd voor het eerst gebruikt door Sander Vancanneyt. Het statief wordt geplaatst op een draagbare werkbank, zodat de stenen tussen de blokjes kunnen geplaatst worden. Hierdoor kan het niet wegschuiven en staat het statief zeer stevig. Het hoger en lager richten van de camera gebeurt door de stenen dichter of verder van mekaar te brengen.De nadelen van het stenen statief zijn het gewicht, de moeilijkheid om de camera in het zenit te richten, en het kleine gebruiksgemak.

Als je na het maken van je eerste foto's verder wil gaan in astrofotografie, kan je nog een volgsysteem kopen of bouwen, maar een verplaatsbaar, handig en licht camerastatief komt veel van pas. Een stenenstatief is echter zeer goed als je eerst wil experimenteren voor je materiaal gaat aankopen.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Mars Polar Lander stort te pletter op het oppervlak van de planeet Mars nabij de zuidpool. Bij het binnendringen van de atmosfeer van Mars werd het contact met het voertuig volgens planning verbroken waarna enkele minuten later direct na landing een signaal zou volgen dat de landing succesvol was verlopen. Dit signaal kwam echter nooit en sindsdien is er niets meer van de Mars Polar Lander vernomen. De remraketten aan boord van de lander zouden aan de basis liggen van dit falen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 99

Messier 99
M99 is een spiraalvormig sterrenstelsel dat deel uitmaakt van de bekende Virgocluster van sterrenstelsels. Doordat we het sterrenstelsel vanuit bovenaanzicht bekijken, zijn de spiraalarmen mooi te zien op fotografische opnames…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken