De sterrenhemel

Het magnitudesysteem is een systeem dat wordt gebruikt om de helderheid van sterren weer te geven. Het is een quasi logaritmische schaal waarbij een verschil van 5 magnituden overeenkomt met een factor 100. Men onderscheidt twee deelsystemen: het schijnbare- en het absolute magnitudesysteem.

Schijnbare en absolute magnitude

Het was de Griek Hipparchus die in de oudheid het schijnbare magnitudesysteem introduceerde. Dit systeem geeft weer wat de helderheid van een hemelobject aan de hemel is gezien vanaf onze planeet, de aarde. Hij kende alle sterren die met het blote oog zichtbaar waren een magnitude toe waarbij de helderste sterren magnitude 1 kregen en de zwakste sterren magnitude 6. Later is dit systeem uitgebreid en verfijnd zodat de helderste hemelobjecten, zoals bijvoorbeeld de planeet Venus en de ster Sirius in het sterrenbeeld Canis Major, een negatieve magnitude kregen. Deze magnitude die het hemelobject krijgt gezien vanaf de aarde, noemt men de schijnbare helderheid of schijnbare magnitude van het. Het schijnbare magnitudesysteem kan echter ook misleidend zijn, aangezien de helderheid van een ster gezien vanaf de aarde niets zegt over zijn afstand en ware lichtkracht. Het kan immers dat de ster helder lijkt doordat hij zich relatief dicht bij de aarde bevindt. Dit gaf aanleiding tot de introductie van een nieuw deelsysteem: het absolute magnitudesysteem. Dit systeem heeft de magnitude aan van de ster wanneer deze zich op 10 parsec (ongeveer 32,6 lichtjaar) van de aarde zou bevinden. Door gebruik van dit systeem kan men dus informatie verkrijgen over de ware lichtkracht van de ster.

Verschil tussen magnituden berekenen

Zoals eerder in de tekst vermeld is het magnitudesysteem een logaritmische schaal waarbij een verschil van 5 magnituden overeenkomt met een factor 100. Dit houdt in dat een onderling helderheidsverschil van 1 magnitude overeenkomt met;

En door verdere uitwerking kan volgende betrekking gevonden worden voor een willekeurig helderverschil n;

Voorbeeld: Hoeveel keer is de ster Deneb aan de hemel helderder dan de ster Cor Caroli als je weet dat Deneb een magnitude 1,25 heeft en Cor Caroli een magnitude 2,9?

Deneb is aan de hemel 4,571 keer helderder dan Cor Caroli.

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1922

Het gebeurde toen

De Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken