Satellite Safari (Android & iOS)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(9 stemmen)
Satellite Safari (Android & iOS) Foto: Southern Stars

In dit artikel bespreken we de handige app 'Satellite Safari'. Dankzij deze app, die beschikbaar is voor zowel Android alsook iOS toestellen, kan men satellieten volgen in hun baan om onze planeet en opzoeken wanneer deze zichtbaar zijn boven een bepaalde locatie. Daarnaast kan men ook de exacte locatie van ondermeer het internationale ruimtestation ISS opzoeken en deze volgen in zijn baan om de Aarde.

Geregeld krijg ik de vraag, tijdens of na het geven van een workshop of voordracht, wat die vreemde flitsende lichten zijn die men af en toe aan de hemel ziet. En of dit wel eens geheime militaire vliegtuigen zouden kunnen zijn? Groot is hun verbazing dan ook wanneer ik hen meld dat dit satellieten zijn. En er wellicht ook wel een paar spionage varianten tussen zitten. En men de bewegingen van al die kunstmanen om de Aarde kan volgen aan de hand van diverse softwareprogramma's.

Eén van die zogenaamde satellietvoorspellingsprogramma's is 'Satellite Safari' voor Android, iPhone, iPad en iPod Touch. Dat letterlijk een gids is voor de vele honderden of zelfs duizenden kunstmanen die zich in een baan om de Aarde bevinden. Niet alleen voorspelt het programma waar en wanneer een welbepaalde kunstmaan zichtbaar is boven uw locatie. Maar kan men deze ook, virtueel weliswaar, mee volgen in z'n baan. Daarenboven is 'Satellite safari' ook de officiële app voor de Kickstarter SkyCube missie.

Hoe werkt het ?

Men begint met het selecteren van een kunstmaan naar keuze. Naast de traditionale kunstmanen kan men echter ook het internationale ruimtestation ISS selecteren. Alsook een paar andere objecten, zoals ruimte telescopen, die zich in een baan om de Aarde bevinden. Elke kunstmaan wordt overigens grondig beschreven. Aangevuld met de locatie waarop deze zich op het betreffende moment bevindt. Helaas wordt hierbij de voorspelde magnitude, of helder-heid, niet vermeld. Een nogthans belangrijk gegeven voor elke visuele waarnemer.

Met de zoekfunctie kan men snel door de enorme lijst kunstmanen zoeken. Zo selecteren we het ISS uit de lijst. Waarna een scherm verschijnt met diverse gegevens. Heb je meer baat bij een visuele weergave ? Dan selecteer je gewoon de 'Skytrack' functie onderaan het scherm. Binnen deze functie heb je vier mogelijke weergaves zijnde 'satellite', 'fly-around', 'ground' en 'orbit'. Deze laatste functie toont de satelliet in een baan om de Aarde met daar achter een correcte weergave van de sterrenhemel. Bijkomende functies zorgen voor een variatie op deze gegevens door bijvoorbeeld het in of uitschakelen van labels, atmosfeer, enz...

Naast het fraaie visuele aspect, en de gebruiksvriendelijkheid, blijkt deze app ook behoorlijk nauwkeurig. Wat niet steeds het geval blijkt bij andere gelijkaardige soort-genoten. Zoals we hebben ervaren bij het schrijven van dit artikel.

Het leuke aan deze app is dat hij het Kickstarter project rond de SkyCube missie ondersteund. Deze SkyCube is een zoge-naamde micro-satelliet, of CubeSat, die de komende maanden vanuit het ISS gelanceerd zal worden en zelfstandig beelden van de Aarde zal nemen en doorsturen. Net als uw 'tweets' met als doel te bewijzen dat ruimtevaart voor iedereen stilaan beschikbaar begint te worden.

Deze app is een absolute aanrader. En kost slechts 4,00 euro voor Android tablets of 4,49 euro voor iPhone, iPad en iPod Touch. Doen!

Satellite Safari voor iOS: https://itunes.apple.com/be/app/satellite-safari/id616134944?mt=8
S
atellite Safari voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.southernstars.satellite_safari

Bron: Southern Stars / Patrick Jaecques

Patrick Jaecques

Voorzitter van de Astro Event Group vzw (AEG).
Eindredacteur van het magazine Guidestar.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

De twee Amerikaanse astronauten en testpiloten Fred Haise en Gordon Fullerton testen voor het eerst het Amerikaanse ruimteveer Enterprise tijdens een zogeheten 'Free flight'. Hierbij werd dit prototype van een ruimteveer op de rug van een Boeing 747 tot op een hoogte gebracht van 7,3 kilometer waarna het ruimteveer losgekoppeld werd en dit als een zweefvliegtuig moest landen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 3242

NGC 3242
NGC 3242 is een prachtige planetaire nevel in het sterrenbeeld Hydra (Waterslang). De visuele helderheid van dit object bedraagt 7.7 terwijl de fotografische helderheid rond de 8.6 schommelt. De centrale…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken