Ariel 1

De Britse Ariel 1 satelliet werd op 26 april 1961 in de ruimte gebracht door een Amerikaanse Thor-Delta raket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida. Hierdoor werd het Verenigd Koninkrijk na De Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie het derde land ter wereld dat een kunstmaan in een baan om de Aarde had.

In 1959 werd door de Britse Science and Engineering Research Council de goedkeuring gegeven aan het toen nog jonge Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA om de Ariel 1 satelliet te bouwen. Deze kleine Britse satelliet onderzocht de relatie tussen de zon en de ionosfeer. Voor wetenschappers was dit onderzoek van groot belang doordat de ionosfeer in ons dagelijkse leven een belangrijke rol speelt. Deze laag rond de Aarde zorgt ervoor dat deeltjes door de straling van de zon worden geïoniseerd en zorgt er daarnaast ook voor dat radiogolven voor een deel worden gerefracteerd waardoor ze veel verder kunnen geraken. Ariel 1 was uiteindelijk de eerste satelliet van een reeks van zes die allemaal in de ruimte gebracht werden door Amerikaanse raketten.

Ariel 1
Een replica van de Britse Ariel 1 satelliet - Foto: Werkgroep Kunstmanen (VVS)

De bouw van deze eerste Britse kunstmaan maakte deel uit van een samenwerkingsprogramma tussen verschillende landen waarbij men de know-how en wetenschappers van deze landen op vlak van ruimtevaart en ruimte-onderzoek wou bundelen. Terwijl de instrumenten aan boord van Ariel 1 afkomstig waren van de Science and Engineering Research Council werd de kunstmaan zelf gebouwd door het Goddard Space Flight Center. Veel van de technologie achter de Ariel 1 satelliet was afkomstig van het Britse Skylark programma waarbij men ondermeer de ionosfeer en de zon bestudeerde door middel van sondeerraketten. Ariel 1 werd uitgerust met zes instrumenten waarvan vijf de relatie moesten bestuderen tussen verschillende soorten zonnestraling en veranderingen in de ionosfeer van de Aarde. Het ruimtetuig zelf had een gewicht van 62 kilogram, had een diameter van 58 centimeter en was 22 centimeter hoog. De Amerikaanse Thor-Delta raket bracht Ariel 1 in een elliptische baan om de Aarde (1 214 x 390 kilometer) waardoor de satelliet elke 99 minuten één omwenteling om de Aarde maakte. Ondanks het feit dat het Lyman-alpha experiment uitviel tijdens de missie functioneerde Ariel 1 tot 9 juli 1962 perfect. In september 1962 zorgde een Amerikaanse nucleaire test op grote hoogte ervoor dat de zonnepanelen van de Ariel 1 satelliet beschadigd werden. Hierdoor functioneerde de kunstmaan niet meer volledig. De satelliet brandde uiteindelijk op 24 april 1976 op in de atmosfeer van de Aarde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

Op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias plechtig ingehuldigd door koning Juan Carlos I van Spanje. De spiegeltelescoop heeft diameter van 10,4 meter en bevindt zich op het 2400 meter hoge Observatorium Roque de los Muchachos waar zich ook tal van andere telescopen op bevinden. Het kostte zeven jaar en 130 miljoen euro om hem te bouwen. Het project project is een samenwerkingsverband van verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken