Deze pagina afdrukken

Alcântara Launch Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
De integratietoren voor raketten op het Alcântara Launch Center. De integratietoren voor raketten op het Alcântara Launch Center. Foto: Brazilian Air Force

Begin de jaren '80 begon men in Brazilië aan een project om eigen sondeerraketten te gaan lanceren voor wetenschappelijke doeleinden. Alcantara werd uitgekozen lanceerbasis voor dit project en tegen 1990 werd meer dan 470 miljoen dollar uitgegeven om van dit moerassig landschap een multifunctionele lanceerbasis te maken met allerlei faciliteiten. Alcantara ligt van alle lanceerbasissen in de wereld het dichtst bij de evenaar waardoor de Braziliaanse regering hoopt op de komst van commerciële bedrijven die van hieruit hun geostationaire satellieten willen lanceren.

Doordat deze basis zo dicht bij de evenaar ligt zouden raketten, die satellieten in een geostationaire baan om de Aarde moeten brengen, 25% minder brandstof nodig hebben dan bijvoorbeeld een raket die gelanceerd wordt vanop Cape Canaveral. De Centro de Lançamento de Alcantara beslaat een oppervlakte van 620 vierkante kilometers en beschikt over een Tracking & Control Center, een weerstation, een montagehal voor sondeerraketten en verschillende lanceerfaciliteiten. Sinds de eerste lancering van een sondeerraket vanop deze basis in 1990 werden vanop Alcantara al meer dan 30 soortegelijke raketten gelanceerd. Voornamelijk Nike Orion en Nike Tomahawk raketten. Brazilië is de laatste tien jaar druk bezig met de ontwikkeling van een eigen middelzware raket voor een eigen ruimtevaartprogramma. Halverwege de jaren 90 begon Brazilië aan de bouw van deze raket die satellieten tot 400 kilogram in een lage baan om de Aarde moeten brengen. In 1997 werd uiteindelijk de eerste poging ondernomen om een VLS raket te lanceren vanop Alcantara maar deze faalde. Tot op heden werden drie VLS raketten gelanceerd maar alle drie faalden ze. Tijdens de voorbereidingen van de laatste lancering in augustus 2003 kwamen 21 mensen om het leven doordat de raket explodeerde op het lanceerplatform. Door deze explosie werd een groot deel van het VLS lanceercomplex verwoest. Aangezien elke VLS lancering uitliep op een fiasco besloot Brazilië te gaan samenwerken met Rusland en Europa voor het verder uitbouwen van een eigen ruimteprogramma.

Algemene info

Naam Alcântara Launch Center
Codenaam  
Land Brazilië
Eigenaar Brazilië
Breedtegraad -2.36517°
Lengtegraad 44.37740°
Hoogte 0 m
Minimale inclinatie 2,0°
Maximale inclinatie 100,0°

Lanceercomplexen

Naam lanceercomplex Raket Eerste lancering
VLS VLS 02/11/1997
MRL MRL  
RAG RAG  
HAD HAD  
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)