De Upper Atmosphere Research Satellite in het vrachtruim van het ruimteveer.
Foto: NASA

Op 12 september 1991 werd het Amerikaanse ruimteveer Discovery gelanceerd voor de STS-48 ruimtemissie. Aan boord bevonden zich vijf astronauten. Tijdens deze vijf dagen lange missie werd de Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) kunstmaan uitgezet in een baan om de Aarde. Deze kunstmaan zou vele jaren lang de bovenste lagen van onze atmosfeer nauwkeurig onderzoeken dankzij de tien instrumenten die het tuig aan boord had. Op 18 september keerde het ruimteveer terug naar de Aarde. Dit was de 13de maal dat het ruimteveer Discovery gebruikt werd voor een bemande ruimtemissie.

Crew info

John O. Creighton was tijdens deze STS-48 missie gezagvoerder van het ruimteveer Discovery. Creighton ging in 1985 en 1990 al eens eerder de ruimte in tijdens de STS-51-G en STS-36 Space Shuttle missies. In de cockpit werd Creighton bijgestaan door piloot Kenneth S. Reightler, Jr. voor wie het zijn eerste ruimtevlucht was. De meest ervaren astronaut aan boord van de Discovery was Mission Specialist James F. Buchli die in het verleden al deel had uitgemaakt van Space Shuttles crews tijdens de STS-51-C, STS-61-A en STS-29 missies. Voor de overige Mission Specialist Charles D. Gemar en Mark N. Brown was dit hun tweede ruimtemissie nadat beiden in 1990 en 1989 al eens eerder de ruimte ingingen.

De STS-48 bemanning - Foto: NASA

Lancering en missie

Het ruimteveer Discovery vertrok op 12 september 1991 omstreeks 7u11 plaatselijke tijd vanop het lanceerplatform 39A van het Kennedy Space Center. Net voor zijn vertrek werd de lancering nog met 14 minuten uitgesteld omwille van een communicatieprobleem tussen het Kennedy Space Center en het vluchtleidingscentrum in Houston, Texas. In het laadruim van de Discovery bevond zich de 5,9 ton zware Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) die tijdens de derde dag van de missie succesvol werd uitgezet. De UARS was op dat moment het meest uitgebreide observatorium voor atmosferisch onderzoek en had tien wetenschappelijke instrumenten aan boord. Oorspronkelijk zou de UARS 18 maanden operationeel blijven maar door het grote succes werd deze missie verschillende malen verlengd. In juni 2005 waren nog steeds zes van de tien instrumenten operationeel. De missie kwam op 15 december 2005 aan zijn eind toen de kunstmaan opbrandde in de atmosfeer van de Aarde.

De UARS kunstmaan wordt uitgezet in een baan om de Aarde - Foto: NASA

Naast de UARS satelliet bevonden zich in het ruimteveer ook nog de Ascent Particle Monitor (APM), Middeck 0-Gravity Dynamics Experiment (MODE), Shuttle Activation Monitor (SAM), Cosmic Ray Effects and Activation Monitor (CREAM), Physiological and Anatomical Rodent Experiment (PARE), Protein Crystal Growth II-2 (PCG II-2), Investigations into Polymer Membrane Processing (IPMP), en de Air Force Maui Optical Site (AMOS) experimenten. Uiteindelijk keerde de Discovery op 18 september 1991 terug naar de Aarde en landde het ruimteveer op landingsbaan 22 van de Edwards Air Force Base in Californië. Op 26 september 1991 werd de Discovery terug overgevlogen naar het Kennedy Space Center in Florida.

Cijfers en overzicht

  • 43ste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • Aantal astronauten: 5
  • Duur missie: 5 dagen 8 uur
  • Aantal omwentelingen: 81
  • Baan coördinaten: 575 x 580 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 57,0°
  • Afgelegde afstand: 3 530 369 kilometer
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.