Orbiter Processing Facility

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Orbiter Processing Facility Orbiter Processing Facility Foto: NASA

Wanneer een Amerikaans ruimteveer terug geland is op Aarde na zijn verblijf in de ruimte, zal deze onmiddellijk worden overgebracht naar de Orbiter Processing Facility (OPF) die gelegen is ten westen van de Vehicle Assembly Building op het Kennedy Space Center. Deze faciliteit bestaat uit drie gebouwen die elk 29 meter hoog en 60 lang zijn.

OPF-1 is de thuisbasis van het ruimteveer Atlantis terwijl OPF-2 en OPF-3 toegewijd zijn aan de Endeavour en de Discovery. Elk ruimteveer zal na zijn missie binnenin een OPF gebracht worden waar technici en ingenieurs de resterende brandstof en andere schadelijke stoffen uit het ruimteveer zullen verwijderen. Vervolgens zal het laadruim van de orbiter geopend worden en zullen alle resterende onderdelen die gebruikt werden tijdens de vorige missie uit het laadruim verwijderd worden zodat dit opnieuw leeg is en kan klaargemaakt worden voor een volgende ruimtevlucht. Een andere belangrijke taak van de OPF's is het testen en controleren van alle onderdelen van een ruimteveer. Zo zal het hitteschild van elk ruimteveer hier uitvoerig onderzocht worden op schade na elke missie en zullen alle technische onderdelen van de orbiter getest en gecontroleerd worden door vluchtleiders van de NASA die rechtstreeks in verbinding staan met de OPF.

OPF
Het ruimteveer Atlantis wordt in de OPF-1 binnengebracht - Foto: NASA.

Binnenin elke OPF bevinden zich tal van metalen constructies, hangbruggen en kranen waardoor elk component van het ruimteveer vervangen of hersteld kan worden indien nodig. Zo is het ondermeer mogelijk om alle drie SSME raketmotoren van het ruimteveer te verwijderen voor eventuele testen of onderhoudswerken. Elke zware vracht die met een ruimteveer zal meegaan, zal via de OPF in het laadruim van de orbiter gemonteerd worden. Aangezien het ruimteveer zich de hele tijd in een horizontale stand bevindt, wanneer deze in de OPF staat, zal men hier enkel de vrachten in het laadruim monteren die een hoge massa hebben zoals onderdelen voor het ISS ruimtestation of het Spacelab ruimtelaboratorium. Alle andere lichtere vrachten zullen in het laadruim gemonteerd worden via het lanceercomplex. Al deze werkzaamheden en testen zorgen er dan ook voor dat drie vierden van de tijd die er verstreken gaat tussen elke ruimtevlucht, het ruimteveer verblijft in de Orbiter Processing Facility waarna het zal overgebracht worden naar de Vehicle Assembly Building waar het zal gemonteerd worden aan de twee Solid Rocket Boosters en de External Tank. OPF-1 en OPF-2 bevinden zich naast elkaar en worden verbonden door een kleiner gebouw dat 8 meter hoog is en 71 meter lang is. OPF-3 bevindt zich aan de overkant van de eerste twee en kreeg in het verleden ook vaak de naam "Orbiter Maintenance & Refurbishment Facility" waarna het enkele veranderingen onderging en nu dienst doet als thuisbasis voor het ruimteveer Discovery.

OPF
Het ruimteveer Discovery binnenin OPF-3 - Foto: NASA.
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « De Orbiter Shuttle Carrier Aircraft »

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida het Amerikaanse onbemande ruimtetuig Gemini 2. Dit was de tweede missie uit NASA's Gemini ruimteprogramma dat de opvolger was het Mercury programma dat Amerika's eerste bemande ruimteprogramma was. Na 18 minuten en 16 seconden was deze testvlucht afgelopen. Doel van de onbemande Gemini 2 testvlucht was het testen van het hitteschild van de nieuwe Gemini ruimtecapsule die plaats bood aan twee astronauten. Na de Gemini 2 testvlucht werd deze ruimtecapsule opnieuw opgelapt en in november 1966 een tweede keer gelanceerd in het kader van het militaire ruimteprogramma Manned Orbiting Laboratory (MOL). Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 7635

NGC 7635
NGC 7635, ook gekend als Caldwell 11 of Sharpless 162, is een prachtige emissienevel in het sterrenbeeld Cassiopeia. Deze nevel, die ook de bijnaam 'Bubble Nebula' (Zeepbelnevel) kreeg, bevindt zich…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken