Elke Amerikaanse Space Shuttle wordt gelanceerd vanop één van de twee LC39 lanceercomplexen die zich op het Kennedy Space Center bevinden. Deze werden gebouwd begin de jaren '60 als onderdeel van het Amerikaanse Apollo maanprogramma. Op de oorspronkelijke plannen werden 5 identiek dezelfde lanceercomplexen getekend met telkens ongeveer 2,6 kilometer plaats tussen zodat de infrastructuur niet beschadigd zou worden wanneer zich een explosie zou voordoen.
Al gauw werden deze plannen herleid tot 3 lanceercomplexen waarna uiteindelijk maar twee gebouwd werden. Na het Apollo programma werd LC39A het eerst in 1973 vernieuwd zodat deze de nieuwe Space Shuttle kon lanceren. Uiteindelijk werd ook LC39B in 1977 aangepakt en eveneens volledig vernieuwd. Alvorens een ruimteveer kan gelanceerd worden zal men drie maand er voor alle drie de belangrijkste onderdelen, de twee Solid Rocket Boosters, de External Tank en de Orbiter, in gereedheid brengen op het Kennedy Space Center waarna ze in de Vehicle Assembly Building aan elkaar gemonteerd zullen worden. Binnenin de Vehcile Assembly Building zal men het ruimteveer monteren op de Mobile Launcher Platform (MLP) dat door middel van de Crawler uiteindelijk vervoerd wordt op reusachtige rupsbanden via een lange en brede weg naar één van de twee lanceerplatformen.
Eén van de twee lanceercomplexen met links de Rotating Service Structure en centraal de Fixed
Service Structure - Foto: NASA.
Het transport van een ruimteveer naar het lanceercomplex duurt meer dan 8 uur. Eenmaal de Crawler met de Mobile Launcher Platform aangekomen is op één van de twee lanceercomplexen, zal deze de MLP achterlaten waarna de Crawler zich opnieuw zal begeven naar de Vehicle Assembly Building. Elk lanceercomplex voor de Space Shuttle bestaat uit een Fixed Service Structure (FSS) dat een hoogte heeft van 105,7 meter en een Rotating Service Structure (RSS) die 57,6 meter hoog is. De Fixed Service Structure beschikt over een beweegbare arm, de Orbiter Arm Access, waarlangs de bemanning en NASA personeel het ruimteveer kan betreden. De Rotating Service Structure beschikt over een zogenaamde "Clean Room" langs waar NASA personeel zich in het laadruim van het ruimteveer kan begeven. Dit beweegbaar gevaarte doet ook dienst als beschermingsmiddel indien er sterke winden of hagelbuien plaats vinden boven het complex. Bovenop de Fixed Survice Structure bevindt zich een bliksemafleider die een hoogte heeft van 24,4 meter en waar 335 meter aan aardingskabels aan bevestigd zijn die zowel het ruimteveer als het lanceercomplex moeten beschermen. In geval van nood beschikt elk lanceercomplex ook over een noodlift die kan gebruikt worden door het NASA personeel. Indien de bemanning van het ruimteveer plots geëvacueerd moet worden, kunnen deze beroep doen op een kabellift die hen met een snelheid van 80 km/h van het ruimteveer weg brengt waarna zij zich moeten begeven in een omgebouwde M113 tank die hen moet beschermen tegen vuur of vallende brokstukken. Nabij elk lanceercomplex bevinden zich ook brandstoftanks waarin zich vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof bevindt. De bolvormige tanks voor de vloeibare zuurstof bevinden zich in het noordwesten van elk lanceercomplex en hebben een capaciteit van 3 406 500 liter terwijl de tanks met de vloeibare waterstof zich ten noordoosten bevinden van elk complex en een capaciteit hebben van 3 218 500 liter. Doordat deze extreem gevaarlijke stoffen, die op een constante temperatuur gehouden worden van -183°C en -253°C, zich dichtbij elk complex bevinden, gelden op en rond elk lanceercomplex dan ook extreem hoge veiligheidsmaatregelen. Zo moet al het NASA personeel op een afstand van ongeveer 4 kilometer van het ruimteveer wegblijven wanneer deze gevuld is met brandstof. Zowel het vluchtleidingscentrum als de Vehicle Assembly Building bevinden zich op een veilige afstand van 6 kilometer van beide lanceercomplexen.
De weg die het ruimteveer moet afleggen van de Vehicle Assembly Building naar één van de twee lanceercomplexen - Foto: NASA.
De twee identieke lanceercomplexen werden elk gebouwd op een basis van 52.000 kubieke meter beton. De helling waarlangs de Crawler het ruimteveer naar het lanceercomplex brengt, heeft een stijgingspercentage van 5%. Wanneer de raketmotoren van de Solid Rocket Boosters en de Orbiter tot ontbranding zullen gebracht worden op het lanceerplatform, zal het Sound Suppression Water System, dat beschikt over een reservoir van 1 135 000 liter water, in werking treden. Het heeft als doel het lanceercomplex te beschermen tegen de immense geluidsdruk die ontstaat tijdens een lancering. In totaal bevinden zich over de beide lanceerfaciliteiten van LC39 maar liefst 380 kilometer aan leidingen die in dikte variëren van 6 centimeter tot 2,8 meter.
Het Sound Suppression Water System moet het lanceercomplex beschermen tegen de enorme
geluidsdruk die ontstaat tijdens een lancering - Foto: NASA.