De Kepler ruimtetelescoop en de zoektocht naar (intelligent) leven

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Bestaan er aarde-achtige planeten buiten ons zonnestelsel?  Dat is zonder twijfel één van de meest fundamentele vragen die de mens zich al honderden jaren stelt.  De kans bestaat dat we daar binnenkort een antwoord op krijgen. In februari 2009 lanceert NASA immers de Kepler ruimtetelescoop, die zal zoeken naar zogenaamde exoplaneten vergelijkbaar met onze aarde.  Daarmee bedoelen we: rotsachtige planeten ongeveer even groot als de onze die zich in de Bewoonbare Zone van hun ster bevinden (niet te veraf en niet te dichtbij, zodat vloeibaar water aan- wezig kan zijn). Momenteel zijn er reeds (met andere methoden) een kleine driehonderd exoplaneten ontdekt. Bijna alle zijn zogenaamde gasreuzen, vergelijkbaar met Jupiter en Saturnus. De kans dat dergelijke planeten leven herbergen is uiteraard zeer klein. 

Kepler zal een relatief "klein" aantal (+/- 100.000) zon-achtige sterren in onze onmiddellijke nabijheid langdurig foto- graferen om zo, aan de hand van transits de aanwezigheid van planeten te bepalen.  Deze transitmethode zoekt naar schommelingen in lichtsterkte van sterren doordat een (of meerdere) planeten voor de ster langs bewegen in de gezichtslijn van de waarnemer op aarde.  Aan de hand van de omvang en de duurtijd van de lichtafname kan men dan een aantal eigenschappen van de planeet bepalen (zie figuur).  Het gebied dat wordt onderzocht strekt zich uit over een afstand van een paar duizenden lichtjaren in de richting van het sterrenbeeld de zwaan (cygnus).Vanwaar de naam "Kepler"?  Johannes Kepler was een Duits astronoom (1571-1630), die aan de hand van een groot aantal waarnemingen (van hoofdzakelijk mars) zijn bekende drie wetten formuleerde.  De eerste twee wetten stellen dat planeten in een ellipsvormige baan rondom hun ster bewegen, en respectievelijk vertragen of versnellen naargelang ze zich veraf of dichtbij hun ster bevinden.  De derde wet van Kepler geeft het verband tussen de om- looptijd (in het geval van onze aarde uiteraard 1 jaar) en de afstand van de planeet tot haar ster. Net dit verband zal gebruikt worden om verschillende eigenschappen van een exoplaneet in transit af te leiden.

De transit methode.

Deze ruimtetelescoop zal gelanceerd worden met een Delta-2 raket en zal in een heliocentrische baan gebracht worden. De telescoop bestaat uit een zogenaamde fotometer van 95 cm doormeter, die zeer nauwkeurig de mi- nuscule lichtsterktefluctuaties (ten gevolge van transits) kan meten. Dit type van telescoop maakt gebruik van de nieuwe CCD technologie (Charged Coupled Devices), waarmee tegelijkertijd de helderheid van een groot aantal sterren kan worden waargenomen.  CCDs worden ook gebruikt in gewone TV- en digitale cameras.  Kepler neemt zoveel sterren tegelijk waar omdat de kans op een transit in de gezichtslijn van de waarnemer op aarde slechts 0,5% is.


Verwacht wordt dat Kepler meer dan 500 planeten met een diameter tussen de 1 en 2 keer die van de aarde zal vinden.  De ruimtetelescoop zal tussen de 3,5 en 6 jaar in gebruik blijven. 

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Atlas IIAS raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis het Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) in de ruimte voor onderzoek naar de Zon. Meteen na de lancering werd SOHO in een baan met een halve lange as van ongeveer 660 000 km rond het Lagrangepunt L1 geplaatst. Vanuit deze positie brengt SOHO ondermeer zonnevlammen in beeld en werden er ook al meer dan duizend kometen met deze satelliet. Dankzij het grote wetenschappelijke succes werd deze missie dan ook al meermaals verlengd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 2440

NGC 2440
De planetaire nevel NGC 2440 kan men terugvinden in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven) en is van magnitude 9.4. De vorm van de binnenste ring is ovaal maar het buitenste en…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken