Euclid
Foto: ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft Europa’s nieuwste ruimtetelescoop officieel opgenomen in haar onderzoeksprogramma voor de periode 2015 – 2025. Met dit astronomisch onderzoeksproject hopen wetenschappers meer te leren over de mysterieuze donkere materie en al even mysterieuze donkere energie.

Zo moet deze satelliet de ruimtelijke verdeling van donkere materie in kaart brengen en daarnaast ook de donkere energie onderzoeken. De ruimtetelescoop, die luistert naar de naam ‘Euclid’ en genoemd werd naar de Griekse wiskundige Euclides van Alexandrië, zal uitgerust worden met een 1,2 meter grote telescoop, een normale camera en een deels door NASA ontwikkelde nabij-infraroodcamera. Met deze instrumenten wil men de posities van twee miljard sterrenstelsels, die verspreid zijn over ongeveer een derde van de totale sterrenhemel, meten. Dergelijk onderzoek moet wetenschappers uiteindelijk meer inzicht geven over de evolutie van de grootschalige structuur van het heelal van de afgelopen tien miljard jaar. Ook wil men met Euclid een antwoord vinden op de vraag waarom de uitdijing van het heelal aan het versnellen is. Tot op heden wordt dit verschijnsel toegeschreven aan de onverklaarbare kracht die men ‘donkere energie’ noemt. Aan het Euclid-project gaan bijna duizend wetenschappers uit ongeveer honderd wetenschappelijke instellingen meewerken. Euclid moet in 2020 in de ruimte gebracht worden en zal zijn waarnemingen verrichten vanop een punt dat zich 1,5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt (Lagrangepunt L2).

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Atlas I raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 9 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Als gevolg van een probleem met één van reactiewielen aan boord van GOES 9 in juni 1998 wordt de satelliet buiten dienst genomen en vervangen door GOES 10. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

63%

Sociale netwerken